събота, 4 май 2024 г.

Митко Бежански отиде при приятеля си Доньо Донев

На 67 години от този не толкова смешен свят си тръгна писателят хуморист Димитър Бежански, който умееше да се шегува с всичко, с всички и със себе си. Митето, както галено и с усмивка го наричаше незабравимият Доньо Донев, е роден на 28 юли 1953 година. Заедно с Доньо и Виктор Самуилов издаваше великолепния вестник „Тримата глупаци“, а след това списание „Фрас“.

Митето Бежански е автор на хумористичните книги „Търся французойка“ „Грешница в полумрака“ и „Ум патки пасе“ (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев). Лауреат е на „Сребърен МладЕж“, „Златен верблюд“ и „Златен Мирон“.

Дълги години води в Българското национално радио предаването „И рибар съм, и ловец съм“. Един от авторите на „Дядовата ръкавичка“ и кабаре „Фата Моргана“, един от водещите на „Заедно след полунощ“.

Сега със сигурност двамата с Доньо вече си пият питието горе, а Доньо разтяга акордеона. „Доньо, довърши поне една песен“, казваше през смях приживе Митко Бежански. Дано да я чуе докрай в по-светлия свят. На нас ни остава да скърбим за себе си, защото още един позитивен човек си тръгна и направи всекидневието ни по-сърдито и намръщено.

Сбогом, Мите! Поклон, приятелю!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html