събота, 4 май 2024 г.

Руски самолети предизвикват силите на НАТО

ТУ 160 Blackjack

Натовските самолети прихващат по 10 пъти на ден руски полети опасно близо до въздушното му пространство, съобщиха от командването на алианса.

В понеделник за 6 часа е бил засечен „необичаен връх“ на руските полети в няколко области. Те са прихванали самолети близо до въздушното пространство на алианса в Северния Атлантик, Северно море, Балтийско и Черно море, уточниха от НАТО. Нямаше незабавен отговор от Русия.

Засечени са шест групи руски самолети: норвежки F-16 и два Ту-95 край норвежкия бряг; военни машини, прелетели край Северно море и предизвикали действия на ВВС на Великобритания и Белгия; два бомбардировача Ту-160 Блекджек, засечени от норвежките военновъздушни сили; три руски самолета над Черно море; руски морски патрулен самолет е прихванат от италиански самолети над Балтийско море край Калининград.

Призивът на генсека на алианса Йенс Столтенберг към Москва да възобнови диалога  беше подкрепен и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По време на посещението му в Брюксел той предложи „отношения с Русия, които са поне предсказуеми и стабилни“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html