събота, 4 май 2024 г.

Дребен собственик поема бизнеса на Петр Келнер в България

Ладислав Бартоничек

Смъртта на чешкия милиардер Петр Келнер постави с основание въпроса кой ще поеме бизнеса му и най-вече този в България. У нас PPF Group притежава телевизията Би Ти Ви и телекома „Теленор“. В късния следобед от компанията обявиха, че оперативното ръководство на цялата компания ще бъде поето от Ладислав Бартоничек, който е малък акционер в PPF Group N.V. заедно с Жан-Паскал Дювюар (с по 0.535% дял от правата за гласуване). И двамата са приблизително на възрастта на Келнер и стават акционери долу-горе по едно и също време – през 2007 и 2010 г. Но имат доста различен професионален профил и отговорности. Решението обаче е взето много прибързано и без подробности как точно се е стигнало до него. Според „Господарски новини“, съпругата на Петр Келнер Рената и нейната дъщеря Анна са посочили Бартоничек като временно управляващ компанията. Малка подробност е, че и досега именно Бартоничек получаваше докладите от София за развитието на Би Ти Ви и „Теленор“. Според други източници от Прага, дъщерята Анна Келнер може да поеме бизнеса на баща си, но оперативното ръководство ще се осъществява от хора, които са близки на Келнер в мениджърския екип на PPF Group. Майката Рената едва ли ще поеме такава отговорност, защото нейната сила е в социалните проекти.

Той отдавна е в структурите на групата и се занимава с телеком и технологичния бизнес, включително с придобитите активи на „Теленор“ в няколко държави в региона. На него пряко са подчинени Джейсън Кинг – главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на „Теленор България“ и Любош Йетмар, който от миналата есен ръководи „БТВ Медиа Груп“. Така Бартоничек е човекът, който има най-пряко отношение към бизнеса на Келнер в България.

Дювюар идва след 17 години кариера в McKinsey & Company, където се издига до ръководител на поделението ѝ, занимаващо се с бившия СССР и Централна Европа. Това е една от големите световни консултантски компании, базирана в Ню Йорк, като в нея той е съветвал банки, застрахователи и индустриални компании в Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния. Нещо повече – от януари 2020 г. той е главен изпълнителен директор на Home Credit N.V (дял на PPF от 91%), нидерландското дружество, което най-вече с бизнеса си за кредитиране на физически лица в Китай, Русия и САЩ е смятано за основния финансов двигател на цялата PPF Group.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html