събота, 4 май 2024 г.

Пътуването в космоса носи риск от инфаркт

Беноа Льоконт е един от участниците в изследването.

Прекарването на много дълги периоди от време в космоса има нещо общо с плуването с екстремна издръжливост: и двете могат да доведат до свиване на сърцето. Това е заключението на проучване, в което се сравняват ефектите от годината, прекарана в космоса от астронавта Скот Кели и същото време, прекарано с маратонско плуване на спортиста Беноа Льоконт. И двете премахват натоварванията върху сърцето, които обикновено се прилагат от гравитацията, причинявайки атрофия на органа, предава Би Би Си.

И в двата случая упражненията не са били достатъчни, за да противодействат на промените в сърцето. Проучването е ръководено от д-р Бенджамин Левин, професор по вътрешни болести в Югозападния медицински център на Университета на Тексас в Далас и е публикувано в списание Circulation. Изследването има  значение за много дълги пътувания в космоса – като експедициите до Марс, които НАСА планира да организира през следващите десетилетия.

„Едно от нещата, които научихме в продължение на много години на изследване, е, че сърцето е забележително пластично. Така че сърцето се адаптира към натоварването, което му се възлага“, каза професор Левин. „В космически полет едно от нещата, които се случват, е, че вече не трябва да изпомпвате кръв нагоре, защото не изпомпвате срещу гравитацията“. 

Скот Кели прекарва 340 дни на борда на Международната космическа станция (МКС), за да позволи на учените да проучат ефектите от продължителните полети върху човешкото тяло. На 5 юни 2018 г. Беноа Льоконт предприема плуване в Тихия океан, след като преди това е преминал Атлантическия океан. Той преплува 2821 км за 159 дни, като в крайна сметка се отказа от опита. Плуването за много дълги периоди също променя натоварванията, поставени върху сърцето от гравитацията, защото човекът е в хоризонтално положение, а не във вертикално. Проф. Левин каза, че потапянето във вода за дълги периоди в легнало положение е още по-добър модел за времето, прекарано в орбита.

20-25% е загубата на обща маса на лявата сърдечна камера през четирите или петте месеца, през които г-н Льокомт плува, 19%-27% – за капитан Кели през годината в космоса.

Съществува и друг риск за този жизненоважен орган от космическите пътувания. По-високите нива на радиация в космоса могат да ускорят коронарната болест на сърцето. Астронавтите са изследвани за атеросклероза, но обикновено са на средна възраст, когато излязат в космоса и учените знаят, че това е проблем, който се натрупва с възрастта. Инфарктът е един от най-катастрофалните медицински случаи, които могат да възникнат в космоса. НАСА ще изпрати още 10 астронавти в космоса за едногодишни мисии с изследователска цел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html