събота, 4 май 2024 г.

Профeсор Балтов: Съседни държави дават некоректни данни за болни и заразени

По-неблагоприятните резултати в България за броя на заразените и жертвите на коронавируса спрямо съседни държави може да се обяснят с некоректност на данните у съседите според директора на „Пирогов“ Асен Балтов. Пред Нова телевизия той каза: „Ако гледате централната статистика за процента на починалите от COVID-19, ще видите, че в много от тях са много по-малко от средностатистическия процент в цял свят“, като преди това от водещия бяха изредени държавите Гърция, Румъния, Сърбия, Македония. Балтов е сигурен, че данните на България са точни, защото знае какво се прави в „Пирогов“. До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%, прогнозира болничният директор в коментар на международни прогнози за едва 36% и изрази убеденост, че „последните ще станат първи“. Според него вината за забавянето на ваксинацията е извън България.

„Ще видите как много от хората, които в момента искат РНК-ваксини, като се появи втората векторна еднодозова ще се пренасочат и ще казват: „Ние искаме еднодозовата векторна“. Ще видите какво ще стане буквално след 10 април“, каза Балтов. „За разлика от втората вълна, сега много повече болници се включиха в лечението на пациенти с COVID-19. Сега има по-плавно нарастване, повече болници помагат, има преразпределение на пациентите“, добави директорът на „Пирогов“.

Той коментира, че е възможно повторно заразяване с вируса, но процентът на тези случаи е много малък. Препоръча преболедувалите да изследват антителата си след 3 и 6 месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html