петък, 3 май 2024 г.

Трима от обвинените за шпионаж остават в ареста

Главният прокурор Иван Гешев съобщи преди няколко дни за разбитата шпионска група.

Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж полковник Петър Петров, заместник – началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната. Съдебното заседание продължи повече от три часа заради новите доказателства, които прокуратурата внесе преди началото му. Предстои да се вземе решение до края на деня за останалите четирима задържани под стража обвиняеми.

„По това дело не е изяснен предметът на престъплението „шпионство“. В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент, не е ясно тази която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява“ заяви адвокатът на Петров.

Малко по-късно съдът потвърди и постоянното задържане на началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров.  Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов. „Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“.

Военно-апелативният съд остави в ареста и трети обвиняем по разследването за шпионаж – Димитър Влахов, служител във военно разузнаване. Започна и разглеждането на молбата за изменение в по-лека мярка и на Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев, който също е обвинен в шпионска дейност. Неговата мярка ще бъде разгледана в понеделник.

Прокуратурата внесе нови доказателства по шпионската афера малко преди съдебните заседания в петък сутринта. Петимата задържани обжалват мярката си за неотклонение задържане под стража, което военно-окръжният съд им наложи на първа инстанция. За шестия обвинен от групата за шпионаж прокуратурата не поиска оставане в ареста, след като той направи пълни самопризнания.

В понеделник бе постановен постоянен арест за „резидента“ Иван Илиев, бивш шеф във военното разузнаване, за съпругата му с българско и руско гражданство, за зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, за началника на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров и за един действащ служител на Министерството на отбраната.

Прокуратурата обяви в понеделник, че е събрала доказателства за двама руски дипломати, които са извършвали разузнавателна дейност у нас. Според неофициални източници те са били получателите на секретна информация. Според службите и прокуратурата руснаците са я изнасяли срещу заплащане към Москва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html