понеделник, 29 април 2024 г.

400 млн. долара на час се губят в запушения Суецки канал

Заседналият огромен контейнеровоз в Суецкия канал не позволява доставки на стоки за 9,6 милиарда долара стоки всеки ден, което е равно на 400 милиона долара на час в търговията по водния път, предаде Би Би Си.

Данните от най-голямата корабоплавателна агенция Lloyd’s List оценяват трафика по канала в западна посока на около 5,1 млрд. долара на ден, а на изток – около 4,5 млрд. долара. Въпреки усилията за освобождаване на контейнеровоза, може да отнеме седмици, за да бъде той преместен. Ever Given, управляван от тайванската компания Evergreen Marine, е с дължината на четири футболни игрища и един от най-големите контейнерни кораби в света. 200 000-тонният кораб е способен да превозва 20 000 контейнера. 

Суецкият канал, който разделя Африка от Близкия изток и Азия, е един от най-натоварените търговски пътища в света, като през него преминава около 12% от общата световна търговия. Над 160 кораба чакат в момента в двата края на задръстения канал. Те включват 41 кораба за насипни товари и 24 танкера. Наред с петрола, морският трафик е предимно от потребителски продукти като облекло, мебели, производствени компоненти и автомобилни части.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html