неделя, 28 април 2024 г.

Запалиха олимпийския огън във Фукушима без публика (видео)

Във Фукушима, Североизточна Япония, бе запален олимпийският огън, с което бе поставено началото на щафетата за олимпийските игри в Токио, отложени за това лято заради пандемията от коронавируса. Заради противоепидемичните мерки на церемонията нямаше публика. Тя бе предавана на сайта на организационния комитет на олимпиадата. Щафетата, която ще продължи 121 дни, символично тръгна от тренировъчния център Джей вилидж, близо до АЕЦ „Фукушима“, който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами. Предвижда се факелът с огъня да мине през всичките 47 японски префектури. Председателката на организационния комитет на Игрите Сейко Хашимото каза на церемонията, че се надява олимпийският огън да е „лъч светлина в мрака“.
Олимпиадата ще се проведе без публика от чужбина и при строги противоепидемични мерки от 23 юли до 8 август.

Любопитно е, че сред факлоносците ще бъде 118-годишната Кане Танака. Тя е най-възрастният регистриран жив човек в света. Кане ще измине около 100 метра в количката си, подпомагана от хора от семейството, но държи да предаде огъня лично, права и с последните няколко стъпки, на следващия в щафетата. Танака отпразнува 118-ия си рожден ден през януари и тогава семейството потвърди, че е в достатъчно добра кондиция, за да изпълни ролята си в предолимпийския ритуал.
Така японката ще счупи и рекорд, освен, че ще изуми света. През 2016-а преди Игрите в Рио, един от преносителите на олимпийския символ бе Аида Жеманке, която бе на 106 г. В Сочи пък, през 2014-а руснакът Александър Каптаренко бе част от щафетата, а той бе на 101 г. Това са двамата най-възрастни участници в историята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html