събота, 4 май 2024 г.

Деница Николова, трета в листата на ГЕРБ-СДС в Бургас: Отговорностите изискват работа, а не мрънкане

Деница Николова е завършила УНСС – магистър финанси, преди това езикова гимназия в Ловеч с английски език. Има 25 години професионален опит, 10 от които в частния сектор. От 15 години е в публичния сектор – еврофинансиране и европейски политики, първоначално като експерт в Министерството на финансите, след това – главен директор и зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Неомъжена, има син на 12 години, когото обожава. Трета е в листата на кандидат-депутатите от коалицията ГЕРБ-СДС в Бургас.

Интервю на Тодор Токин

– Защо се кандидатирате за народен представител от Бургас, госпожо Николова?

– В трите правителства па ГЕРБ извоювах правото си да бъда един от уважаваните и признати експерти с упорита работа, поемане на трудните и тежки отговорности и без мрънкане от неимоверно многото работа. Бургас е най-привлекателното място за живеене в последните години именно заради инвестициите по оперативните програми, които управлявам. Може би в тази посока ми се струва и логичен изборът на партийните лидери на ГЕРБ да ме поставят трета (№28, №103) в листата на кандидат-депутати от област Бургас с номинация от гражданската квота като експерт.

– Парламентарната банка е твърде различна от кабинета в министерството.

– Всеки има своето желание да се променя или да търси възможности за развитие. Обичам да излизам от зоната си на комфорт, защото това ме доизгражда като професионалист и личност. Научих се в годините, че няма значение от позицията, която заемам – моето призвание е да помагам. А в законодателните инициативи все повече от всякога са необходими експертен поглед и хоризонтална преценка за бъдещото развитие на държавата. В парламента трябва да се търси баланс между политическото говорене и експертния прагматизъм. Аз определено отговарям на профила на второто и се надявам в бъдеще все по-често в листите, а и като представители на хората да бъдат избирани експерти с доказан опит. Смятам, че Бургас има една от най-силните листи по отношение на експертна представителност. Основен мой приоритет ще бъде да продължа провеждането на регионалната политика в страната, като ще търся максималните възможности да се реализират важните за хората инвестиции. Като част от екипа на Бургас ще работя за изграждането на първата Университетска детска болница с научен център, четирилентовата свързаност между Бургас и Айтос, Средец, Царево и Малко Търново; ще продължа усилията за саниране на сградния фонд, в т.ч. и индустрията… Накратко – ще работя за всички важни неща за хората, които на практика са приоритетни и за мен като жител на страната.

– Отговаряла сте за европроекти почти 10 години. Кои са най-големите обекти, построени с европейско финансиране?

– О… много са, стотици вече. Регионалната програма е конструирана така, че цялостно да променя средата на живот, да подобрява качеството на образование, здравеопазване, социални услуги, транспортна свързаност, туризъм, икономическо развитие. Ето вижте например Бургас – Морската градина, Морското казино, новите автобуси, автогара, спирки, реконструираната градска пътна мрежа, санираните блокове, иновативните училища, градската библиотека, културния дом и не на последно място, о-в Св. Анастасия. Това са само една малка част от знаковите инвестиции в града. Умножете ги по 68 града, в които инвестираме на територията на цялата страна само по регионалната програма, и ще придобиете малка представа за това как променям с усилията си и тези на екипа ми България. В МРРБ в ресора ми са още 12 по-малки програми за управление по линия на трансгранично и транснационално сътрудничество. Неизброими са инвестициите, а промяната е толкова голяма, че вече бързо и лесно свикваме с хубавите неща, а очите ни винаги са вперени в посока към следващ проект, следваща инвестиция, следваща висока цел. Някак си е заразяващо.

– Защо според вас дойде ли БСП на власт спират еврофондовете, а на ГЕРБ ги пускат веднага? Къде са причините?

– Ще ви кажа личното ми мнение – причините са няколко, но много съществени. При колегите от БСП се вижда видим проблем в управлението, експертността, доверието, лоялността, последователността и предвидимостта в последните 7-8 години. Никой партньор не обича да преговаря с експерти, които не са наясно какво правят, с неясни послания от политици, с непредвидими действия и липса на компетентност в дълбочина по темите на европейските политики. Доверието е основен стълб, който е с най-висок приоритет. Отне ми години да го постигна в Европейската комисия. То е крехко и всяка турбуленция на политическо ниво се отразява и на външнополитическите отношения, както и на възприятието за държавата ни, съответно и усвояването на еврофондове. Считам, че когато има градеж и ясна посока, тя трябва да бъде продължавана с приемственост, адаптиране и надграждане, а не с отричане на всичко, направено от предходните, и хвърляне на кал или черен пиар. Това е, което изпитах на гърба си по време на управлението Орешарски, чийто министър на регионалното развитие ме уволни с клишето „калинка“ (Десислава Терзиева, която Бойко Борисов наричаше „дамата с цикламеното костюмче“ – бел.ред.). Само че проблемът, когато се спрат средствата, е, че при липса на компетентност, управленска далновидност и прагматизъм няма кой да се справи. Когато поех за втори път управлението на евросредства в МРРБ през втория мандат на ГЕРБ, ми отне почти една година да убедя експертите от Еврокомисията, че аз и екипът ми работим по друг начин – споделеност, прозрачност, спазване на правилата и принципите за контрол и работа по регионалната програма. За мен по-важно е да вървим напред, да постигаме цели, и то с много работа, вместо да политиканстваме и търсим вината вечно в опонента или пък да намираме оправдания.

– Какви са акцентите в програмата на ГЕРБ „България следващо поколение“?

– Най-важно е да възстановим икономиката. Предвидените средства по националния план за възстановяване и устойчивост са около12 млрд.ълв. безвъзмездно финансиране. Основна цел е не просто възстановяване на икономиката, а успоредно с това и постигане на икономическа и индустриална трансформация на регионите в Европа, в т.ч. и България. Имаме план, включващ над 30 реформи и над 40 глобални проекта във всички сектори. Това ще е и нов тласък в развитието ни, а с подкрепата и на средствата от кохезионната политика ще можем да повишим стандарта на живот. Цел на ГЕРБ е да постигнем минимална заплата от 1000 лв. в края на мандата и средна работна заплата от 2000 лв. Работим заедно и можем да го постигнем, но е необходимо стабилно и прогнозируемо правителство, което следва вече начертания път.

Северен централен район и Северозападният район ще са фокус като приоритетни територии през новия програмен период 2021-2027 г. Какво се предвижда да се направи там – пътища, тунел под Петрохан?

– Даваме немалко възможности за развитие на тези два най-изоставащи региона в ЕС. Ще увеличим инвестициите за тях, за да се стимулира икономическото развитие, транспортна свързаност и осигуряване на възможности за овладяване на негативните демографски тенденции. АМ „Хемус“, тунелът под Шипка и подготовката на проект за тунел на прохода Петрохан са само част от мащабните инвестиции в двата региона. Предвиждат се поне две стратегически индустриални зони със съответните стимули за инвеститори. На фокус ще бъде продължаване на линията за осигуряване на качествено образование, осигуряване на качество на живот чрез мерки за облагородяване на околните пространства, саниране, мобилност, здравеопазване, туризъм. Когато развиваме определена територия, това не се случва само с една палиативна мярка като панацея. Това са последователни надграждащи действия във всички сфери, които глобално водят до повишаване на стандарта и качество на живот на хората.

– Работили сте с всички регионални министри от ГЕРБ. С кого от тях най-лесно намерихте общ език?

– Всеки си има своите положителни черти, с всеки съм имала и принципни, и професионални дискусии, а понякога и спорове. За мен важното е да достигаме до навременни решения, които да ни дават зелена светлина да продължаваме да развиваме страната, всичко останало остава на заден план. Винаги се водя от презумпцията, че сме се събрали за да работим, а не да даваме оценки за личностните качества на другия. Когато постигаме резултати, това е резултат на съвместните усилия на екипите, не на еднолично управление. Така че по-скоро съм благодарна на всеки министър, който не само е работил за развитието на страната, но и в частност с опита си е допринесъл за моето личностно развитие и израстване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html