събота, 4 май 2024 г.

Нашествие на Сиднийски фуниеобразен паяк

При определени обстоятелства, но не винаги, ухапването на Atrax robustus е смъртоносно за човек. (снимка: Тоби Хъдсън, Уикипедия)

Земни паяци нападнаха Австралия след катастрофалните наводнения, съобщи АФП. Властите предупредиха хората да се пазят от земните паяци, които са ендемични за района на Сидни и чиято отрова е най-силната в света, предаде БТА.

Няколко дена над южните части на щата Нов Южен Уелс, където е и Сидни, се изсипаха проливни дъждове. Хората се зарадваха на синьото небе в сряда, но малко след това дойде предупреждението за паяците.

„Затоплянето на температурата и повишената влага са идеално съчетание за експлозия на сиднийския фуниеобразен паяк през следващите дни“ – обяви Тим Фокнър, директор на австралийския парк на влечугите. – След невероятните наводнения, които преживяхме в Голям Сидни, те бяха прогонени от хабитата си и се спасяват в по-сухи зони. Това за съжаление означава, че скоро ще бъдат в къщите“.

Снимки на бягащите от наводнението паяци изпълниха социалните мрежи.
Сиднийският фуниеобразен паяк е известен със силната си отрова, която действа много бързо. Описани са 13 смъртни случая, но не и след разработването на серум в началото на 80-те години на миналия век.

Atrax robustus е вид силноотровен паяк от семейство Hexathelidae, обитаващ ограничен район в Австралия, измежду 3-те представителя на род Atrax (наред с Atrax sutherlandi и Atrax yorkmainorum). Наричан е също Сиднийски фуниеобразен паяк, защото плете мрежите си във формата на фуния.

Отровата (атраксотоксин) на този паяк може да причини много сериозни вреди на човешкото здраве, като ухапванията му могат да доведат и до летален изход. Тя е особено опасна за приматите. Мъжките са 5 пъти по отровни от женските паяци.

Дължината варира между 1 и 5 cm. Окраската е от синьо-черна до черна или кафява. Мъжкият, който има по-кратък живот от женската, е по-малък на размер, но е с по-дълги крайници. Средната дължина на крайниците е от 6 до 7 cm.

Обитава единствено територии в щата Нов Южен Уелс. Среща се южно от р. Хънтър, източно от Блу Маунтийнс и в околностите на Сидни.

При определени обстоятелства, но не винаги, ухапването на Atrax robustus е смъртоносно за човек. Противоотрова е открита в началото на 1980-те години и се използва от 1981 г., като оттогава няма съобщения за смъртни случаи. От 1927 до 1981 г. от ухапванията на този вид паяк са умрели 13 души.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html