четвъртък, 2 май 2024 г.

САЩ заплашиха Германия със санкции

Антъни Блинкен плаши Германия със санкции.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е казал на германския си колега, че санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“ са реална възможност и няма „неяснота“ в американската опозиция срещу неговото изграждане, съобщи Ройтерс.

Досега Берлин залагаше, че новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън ще приеме прагматичен подход към проекта за доставка на руски газ до Европа, тъй като той е почти завършен, съобщиха официални представители и дипломати пред Ройтерс. Повтаряйки загрижеността на Байдън относно тръбопровода от Русия до Германия, Блинкен каза, че е казал на германския външен министър Хайко Маас по време на частна среща, че компании, участващи в проекта, рискуват санкции, особено в момент, когато строителството може да приключи.

„Ясно казах, че фирми, ангажирани с изграждането на тръбопроводи, рискуват санкциите на САЩ. Тръбопроводът разделя Европа, излага Украйна и Централна Европа на руски манипулации и принуда, противоречи на собствените заявени от Европа енергийни цели “, каза Блинкен на пресконференция.

За Кремъл „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара, ръководен от руската държавна енергийна компания „Газпром“, е търговски проект, но няколко американски администрации му се противопоставиха. „Това, което казах на Маас, беше, че ще продължим да наблюдаваме дейността по завършване и сертифициране на тръбопровода и тогава ще вземем решение относно приложимостта на санкциите“, каза Блинкен. 18 компании са напуснали работата по тръбопровода, за да избегнат санкции, само през февруари тази година.

Запитан за възможен компромис, при който регулаторът на енергийната мрежа на Германия може да бъде овластен да спира кранчето на газа, ако Русия премине някоя граница, Блинкен отказа коментар. Миналия месец бившият германски посланик в Съединените щати Волфганг Ишингер пусна идеята за компромис между Вашингтон и Берлин, който би използвал завършения газопровод като политически лост.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html