събота, 4 май 2024 г.

Един от изгонените руски дипломати болен от ковид, остава у нас

Един от двамата руски дипломати, обявени от българското външно министерство за персона нон грата, се е заразил с коронавирус и ще остане на територията на България, докато не оздравее. Това съобщиха от руското посолството в София пред агенция ТАСС. „Той няма как да напусне територията на България в посочения срок, тъй като е под карантина. Той ще остане тук, докато не покаже отрицателни ПСР-тестове. Българската страна се е съгласила на тази принудителна крачка, след като се запозна с медицинските документи. Вторият дипломат ще напусне страната в следващите 72 часа“, се казва в съобщението на посолството.

В понеделник външно министерство обяви двама служители на посолството в София за персона нон грата и ги изгони от страната. В реакцията на руското посолство се казва, че „смята решението на българската страна за необосновано“. Миналата седмица прокуратурата на България съобщи за арестуването на шестима действащи и бивши служители на Военното министерство, които са обвинени в шпионаж в полза на Русия. Петима от тях останаха в ареста, един бе пуснат под гаранция, след като призна за аферата.

От своя страна Русия поиска от София да прекрати всички спекулации по темата до произнасянето на съда. В посолството изразиха увереност, че „съдебното дело ще бъде неполитическо, безпристрастно и обективно в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html