събота, 4 май 2024 г.

„Репортери без граници“ съдят Фейсбук за фалшиви новини

Организацията „Репортери без граници“ подаде във Франция иск срещу Фейсбук за „измамни търговски практики“ с аргумента, че „масовото разпространение“ на съобщения на омраза и друга фалшива информация в социалната мрежа нарушава ангажиментите на една потребителска платформа в Интернет.

Социалната мрежа е поела ангажимент „да поддържа безопасна среда и да не подвежда потребителите“, отбелязват от „Репортери без граници“. Жалбата е подадена до прокуратурата в Париж. За цитираните престъпления глобата във Франция може да достигне до 10% от средногодишния оборот на Фейсбук. Организацията на журналистите добавя, че „условията за обслужване са еднакви навсякъде на планетата и съдебно решение във Франция за подвеждащия им характер може да има глобално въздействие“.

Сред доказателствата, предоставени от „Репортери без граници“ в подкрепа на жалбата, са смъртни заплахи срещу френски журналисти, омразни и заплашителни коментари към представители на медиите, заплашителни реплики към различни издания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html