понеделник, 6 май 2024 г.

Чайковски вместо химн за руснаците на олимпиадата

Министерството на спорта в Русия разглежда вариант да звучи музика на Пьотър Чайковски, вместо държавния химн, на церемониите по награждаването на олимпийските игри в Токио. Това съобщи министърът Олег Матицин. „Интересно предложение, което демонстрира културни интереси. Обсъждаме въпроса с чуждестранните ни колеги“, казва висшият чиновник.
Заради допинг скандали, руските спортисти ще участват като неутрални без право да използват държавна символика. Това налага и търсенето на всякакви алтернативи. Спортният арбитражен съд в Лозана вече отклони идеята за песента „Катюша“. Конкретното произведение на Чайковски е фрагмент от Концерт за фортепиано и оркестър №1.
Вече е известно, че спортни привърженици, пристигащи от други държави, няма да бъдат допускани в Токио. Причината е опит да се ограничи разпространението на коронавируса. Организаторите са категорични, че не могат да бъдат гарант за здравето на феновете, които искат да пристигнат в Япония. С ограничаването на посетители, се осигуряват „безопасни игри за всички участници“. Очакванията бяха, че близо 8 милиона билети ще бъдат продадени за събитията по време на Игрите, а между 10 и 20 % от тях щяха да са са за хора, които не живеят в Япония. Всички, закупили своите пропуски, ще получат парите си обратно.
Регистрираните положителни случаи на К-19 в Япония до момента са над 450 000. Местните власти се опитват да ограничат заразата, поставяйки рестрикции. От началото на януари до средата на март Токио беше в извънредно положение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html