събота, 4 май 2024 г.

Последният регулировчик е на Пиаца Венеция в Рим

Ако, както се казва, всички пътища водят към Рим, тогава те се пресичат на площад Венеция в центъра на италианската столица. Наблюдава го регулировчик на пиедестал, който като хореограф ръководи  автомобилния хаос.

Алберто Сорди в „Регулировчикът“ на Виторио де Сика.

За много римляни и туристи, тези регулировчици са толкова символ на Вечния град, колкото Колизеума или Пантеона. Това може да обясни защо връщането през тази седмица на пиедестала (плюс неговия човек отгоре) след едногодишно прекъсване, докато площадката беше асфалтирана, предизвика медийно безумие.

„В този труден период мисля, че това се разглеждаше като знак за нещо, което се нормализира“, каза 53-годишният Фабио Грило, който с 16 години под фуражката е старши член на екипа от четири или пет общински полицаи офицери, които насочват движението от пиедестала на Пиаца Венеция.

В дъжд или киша, или през знойното лято в Рим, регулировчиците са насочвали движението от пиедестала на Пиаца Венеция близо до входа на Виа дел Корсо, една от главните улици на Рим, откакто всеки се помни. А жестовете, които те правят с ръцете си в бели ръкавици, е нещо, което всички италиански автомобилисти запомнят прилежно за своите шофьорски тестове. „Сравнено е с дирижирането на оркестър“, казва г-н Грило. Освен редовен трафик, Пиаца Венеция е и кръстопът, който води до кметството, парламента, президентския дворец на Италия- национален паметник, където държавните глави – гости от чужбина, редовно ходят и всичко допринася за хаоса в центъра.
Тази невероятна привързаност на римляните към  регулировчиците може да е свързана с Алберто Сорди, който често играе пътни полицаи във филми, най-вече в класиката от 1960 г. „Регулировчикът“. Сорди, който почина през 2003 г., беше обявен за почетен римски полицай по трафика. Миналата година униформата и реквизитът от тези филми бяха изложени в музей, отворен в дома на актьора в Рим, сега затворен заради пандемията.  Днес Пиаца Венеция има единствения останал пиедестал с регулировчик в града.
„Ню Йорк Таймс“, със съкращения. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html