събота, 4 май 2024 г.

Първата индианка министър положи клетва в носия

Деб Хааланд бе в традиционна носия и когато се закле като депутат от Ню Мексико.

Ванеса ФРИДМАН, „Ню Йорк Таймс“

Забравете нацията в гащеризон. Дрескодът във Вашингтон се променя, особено когато полагаш клетва.

Деб Хааланд влезе в историята като първата индианка – министър в САЩ. И тя го направи не в традиционната униформа на много жени политици – костюм с панталон с цвят на плодова купа, а по-скоро в традиционна индианска местна рокля. Хааланд положи клетва като вътрешен министър в тъмно сако върху небесносиня пола, избродирана с цветна дъга от изображения на пеперуди, звезди и царевица, с ботуши-мокасини, колан и колие от тюркоаз и сребро и обеци с водни кончета. На фона на знамената и тъмното дърво тя се открои символично по много начини.

Според публикация в Инстаграм от Reecreeations модната  къща, направила полата за полагане на клетва на г-жа Хааланд, това е напомняне за „матриархалната сила“.

Това е поредната смяна от четирите години на администрацията на Тръмп, когато естетиката на Западното крило най-добре би могла да бъде описана като „отдел гардероб на „Фокс“, версия на Окръг Колумбия“. И по-общо казано, това е откъсване от преобладаващата мъдрост по отношение на женските рокли в коридорите на властта, които диктуваха безопасността в тъмен костюм – с може би от време на време червено яке за поп стил. 

Когато г-жа Хааланд публикува своя снимка на инаугурацията на президента в Инстаграм (тя има 124 000 последователи), тя е харесана повече от 45 000 пъти, като много коментари аплодират нейното облекло. 

Госпожа Хааланд не е първата или единствената жена политик, която използва рокля, за да изрази идентичността си в моменти на гарантиран обществен контрол, но тя е част от ново поколение жени във Вашингтон, които все повече и умишлено са индивидуални в избора си. И въпреки че вицепрезидентът Харис до голяма степен възприема нещо като море от тъмни панталони за ежедневието си, модният избор, който тя направи по време на инаугурацията, фокусиран върху работата на млади, независими дизайнери, предполага, че тя е наясно с начина, по който внимателно калибрираните изображения могат да резонират към зрителя. Както г-жа Харис каза, след като г-жа Хааланд даде клетва, „историята се прави отново“. Подходящо е само да се облечеш за това.
Със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html