четвъртък, 2 май 2024 г.

Светозар Съев, коалиция „Граждани от протеста“: Беззаконието е в нечувани размери

Светозар Съев, коалиция "Гражданите от протеста": Най-важното е да се свали ГЕРБ от власт

„Граждани на протеста“, №17

Светозар Съев е бивш кандидат за вицепрезидент на България. В момента е един от лидерите на коалиция „Гражданите от протеста“, която участва в изборите с бюлетина номер 17.

 – Разкажете нещо повече за проекта Коалиция,“Граждани от протеста“, как се събрахте и защо не се обединихте с други протестни движения?

– Събра ни „площада“ и недоволството срещу беззаконията и пагубната политика през т.нар преход, която през последните 11 години, при управлението на ГЕРБ достигна нечувани размери. Искам да подчертая, че нашите листи са преди всичко граждански. Лидерите в нашите листи – аз, д-р Пейчо Касъров както и други са не само активни участници в протестите от 2013 г. насам, а и организатори на някои от тях – със земеделците, с  тракторите на жълтите павета срещу вдигането на водата, тока, въздуха, срещу избиването на животните в Странджа и обезлюдяването на селата, срещу шистовия газ, срещу корпорациите и банките, срещу Истанбулската Конвенция и много други обществено значими проблеми. Оказа се, че обединението е нещо много трудно за гражданските организации и политическите партии извън статуквото. Парламентарно представените партии имат голям ресурс, както финансов, така и медиен и най-вече. Също и законодателен и репресивен. Много трудно могат да се обединят гражданите първо около идеи, после и за организация. Трябва много свободно време, енергия и собствен финансов ресурс, за да се правят срещи в цялата страна и за изграждане на структури. Още от 2013 г, след февруарските протести, се опитваме да създадем едно мощно движение не само срещу ГЕРБ, а и срещу порочната система на неолибералния модел и политика на разруха ,както и промяна в изборния кодекс. Всеки казваше „Добре,но елате при нас“ и всеки иска да е „вожд“, а индианците сме малко. Но постепенно с много труд и срещи в страната с граждани, както и протести, хората узряха, че е нужно единение, за да успеем да си върнем държавата. Особено интензивни станаха срещите в последните две години.  Така се стигна до обединение първоначално на 17 партии и 7 граждански сдружения, но с приближаването на изборите, всеки започна да се дърпа и да търси други възможности за реализация. Оказа се,че егото на някои  и жаждата за власт е по-силна от целта. Някои се юрнаха за заветният един процент, който им дава право на субсидия, други се накичиха с имена и слогани, които са изграждани от нас, трети се разпръснаха по листи на т.нар.“големи партии“, мислейки, че имат по-голям шанс за влизане в Народното събрание. Всичките тези лица много ясно съзнават, че така само разпръскват протестния и патриотичен вот, и от това печели само ГЕРБ и техните патерици. За нас, от коалиция „Граждани на протеста“ влизането в Парламента не е самоцел за субсидии и власт, а единствен начин да променим Системата и да направим нов обществен договор,с който наистина да има равнопоставеност между субектите.

– Какви са целите и платформата, които ви събраха в един отбор?

  • Знаете ли, през февруари 2013 издигахме лозунга по площадите „Всички държави имат мафия, а у нас мафията си има държава“. Този лозунг през последните 11 години доби невиждани размери – корупция, бедност, разруха, срастването на всички власти и наглостта, че „Нас няма кой да ни накажа“. Е, дойде време да покажем, че има! Време е да се спазва Конституцията и властта да е от народа и за народа! За разлика от други подобни формации за нас това не са лозунги! Ние не само назоваваме ясно проблемите, а даваме решенията. България трябва да заеме отново своето достойно място на картата на света, а българите да живеят достоен и спокоен живот. За нашата коалиция интересите на българските граждани, българския бизнес и държавата са над всякакви евроатлантически, американски, руски и други. Разликата между нас и другите патриотични формации е, че за нас „България и българският интерес над всичко“ не е само лозунг. Коалицията ни го доказва и с действията си с протестите срещу всички антибългарски закони, които се опитват да прокарват, с протестите срещу Концесиите за златото, които първо ние организирахме още 2013 г., с протестите срещу Истанбулската конвенция, срещу избиването на животните и други със стотиците реални предложения, които сме направили в институции и парламент.

– Не сте ли много сходни проекти , със сходни идеи?

– Кампанията се очертава като твърде бедна на идеи. Всички виждаме, че не само ГЕРБ, а и всички партии от статуквото предлагат „още от същото“, и същите, макар и позабравени лица. Събраха се политически номади, лицемери, нагаждачи и хора, жадни за власт. Някои ни обвиняват, че сме проект на няКОЙ. И то точно тези, които виждат заплаха в нас, че успяхме да консолидираме хора от протестния и патриотичния спектър в едно. Точно тези, които са били под шлифера Му и  под благовиден предлог за „промяна“,„рестарт“, и “реформи“ ни пробутват стари муцуни, участвали в прехода и грабежа на България и искат да направят поредната подмяна.

Коалиция „Гражданите от протеста“ с номер 17  не сме ничий проект, още по-малко на ГЕРБ или друга подобна антибългарска организация! Ние сме се обединили партии и граждански организации, които поставяме интересите на България над всичко, за истинска промяна, а не поредната подмяна, която ни готвят!!!. Никога няма да участваме и подкрепяме управление, което поставя чужди икономически и политически интереси пред Българските национални интереси и позволява тоталният грабеж на народ и държава, на който сме свидетели днес!!

Друга наша цел е гражданите и обществото да упражняват контрол върху всички форми на власт. Гражданите да  участват активно в управлението, чрез формите на пряка демокрация. Коалиция „Граждани от протеста“ е за нова българска държава. За нов обществен договор между гражданите и властта. Като едно от важните условия за осъществяване на граждански контрол е искането ни още от 2013 година за премахването на политическите квоти в съд и прокуратура, избирането на висши магистрати и чиновници, както и в изборните комисии. Премахването на партийната ЦИК и заместването й с професионална ЦИК, която ще се събира само за избори! Нов Избирателен кодекс, който ще спази принципа за равнопоставеност на всички субекти!

Друга от основните цели на Коалицията е да осигурим повишаване на доходите на българите, чрез нормални условия за бизнес, защита на дребния и среден български предприемач. Отмяна на модела на разруха и грабеж на наложения ни неолиберален икономически модел, както и радикални реформи във всички сфери  на обществения живот – здравеопазване, образование, земеделие и животновъдство. Само когато подсигурим изхранването, върнем БДС в храните и производство на български зеленчуци, земеделие и животновъдство, ще бъдем  здрава и просперираща нация, ще можем всички заедно да си върнем държавата! Естествено това е възможно само при отстраняване на едноличното и авторитарно управление на ГЕРБ. Управление, основно занимаващо се с корупция и грабеж, с лично облагодетелстване и схеми за източване на бюджета и насочените към България европейски средства. Време е всички граждани на Република България да си повярват, че само от нас зависи и всеки един от нас е важен!!!! Няма леви, няма десни – има само Граждани от Протести ,в името на България! На 04.04. 2021 гласувайте ЗА коалиция „Граждани от протеста“ с номер 17, за да я има България!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html