събота, 4 май 2024 г.

Завод ще „лови“ въглероден двуокис в хранилище под Северно море

Енергийният гигант BP ще изгради най-голямата водородна централа във Великобритания до 2030 г., съобщи Ройтерс. Това е част от усилията Островът да намали емисиите на парникови газове и да увеличи използването на водород като гориво. Заводът в Северна Англия ще има мощност до 1 гигават от така наречения син водород, което е около една пета от целта на Великобритания за 5 гигавата водороден капацитет до края на десетилетието.

Синият водород се получава чрез превръщане на природния газ във водород и съхраняване на емисиите на CO2 от неговото производство. BP стартира проучване за осъществимост на проекта, за да проучи технологии, които могат да уловят до 98% от въглеродните емисии от процеса на производство на водород. Проектът Teesside, наречен H2Teesside, се очаква да „улавя“ до два милиона тона въглероден двуокис  годишно и да го транспортира в хранилище под Северно море, съобщи BP.

Водородът може да се използва и за отопление на жилищни домове в региона или за транспорт. Правителствата и енергийните компании залагат на чистия водород, който играе водеща роля в усилията за намаляване на емисиите на парникови газове. Компанията ще вземе окончателно инвестиционно решение по проекта H2Teeside в началото на 2024 г. и производството може да започне през 2027 г. или по-рано. Норвежката енергийна компания Equinor обяви миналата година плановете си за изграждане на завод за син водород в региона Хамбер в Северна Англия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html