събота, 4 май 2024 г.

Може ли един паяк да бъде симпатичен?

Австралийка откри в двора си животинка, която се счита за „най-сладкия паяк на света“, пише в.“Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Дебора Туми се натъкнала на женския екземпляр от вида Mopsus mormon и била удивена от перлените очички на насекомото и от неговия яркозелен цвят на тялото. То е познато в Австралия и под името зелен скачащ паяк. Главата на малката твар е също забележителна – тя е в червена и бяла окраска.

Дебора Туми е фен на осмокраките животни, но по нейните думи никога не била виждала толкова симпатични паяци, като тези от вида Mopsus mormon. За доказателство тя пусна във Фейсбук цяла фотогалерия със снимки на яркозелената красавица.

Дебора се натъкнала на нея докато оглеждала едно от растенията в двора си в гр. Голд коуст в щата Куинсланд.

Потребителите във Фейсбук бързо се съгласиха, че снимките на паячето го изобразяват в много мила светлина. Въпреки това, представителите на вида могат да нанесат доста болезнено ухапване, но не са агресивни спрямо хората и не са отровни. Те достигат дължина от 12-16 милиметра.

Паяците са разред безгръбначни хищни животни, които се характеризират с наличието на осем крака, челюсти снабдени със зъби, отделящи отрова, паяжинна жлеза в задната част на коремчето, както и липсата на крила. Дишат с бял дроб и трахеи, а на ходилните си крайници имат нокътчета. Отровата на някои видове паяци е опасна за човека. Хващат жертвите си чрез ловни мрежи или като скачат върху тях. Основната им храна са насекоми и затова са разпространени предимно в гори, храсталаци и ливади, но някои обитават жилищата на хората.

Според мнозина тези инсекти никак не са симпатични и предизвикват уплах у много хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html