събота, 4 май 2024 г.

Изложба разказва за 30-годишнината от независимостта на Казахстан

Фотоизложбата “30 години от независимостта на Република Казахстан” беше открита в ограничен състав в представителния салон за събития на МВнР, етаж 7. Събитието, на което присъстваха дипломати, гости и приятели на Казахстан, беше организирано от Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата представя фотографии, които отразяват развитието на Казахстан през годините след обявяването на независимостта и показват толерантността на многонационалното казахстанско общество.
Сред официалните гости на откриването бяха: посланикът на Република Казахстан – Н.П. Темиртай Избастин, посланикът на Сърбия – Н.П. Желко Йович, посланикът на Палестина – Н.П. Ахмед ал Мадбух, г-н Максим Петров – втори секретар в посолството на Руската Федерация, г-н Николай Поздняк – съветник в посолството на Беларус, специален гост на събитието беше генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, както и г-н Борис Громов – директор на Дома на Москва в София, представители на сдружения на приятелите на Казахстан.


Изложбата беше открита от н.п. Темиртай Избастин, който направи обширна ретроспекция на исторически моменти от казахстанската история през тези 30 години независимост. В своите приветстващи думи заместник-министърът г-н Люцканов каза: „През годините Казахстан се открои като държава с бързо развиваща се икономика, със стабилност и разбирателство между народите от всички националности и вероизповедания. България има отлични взаимоотношения с нашите приятели от Казахстан, върху които ние надграждаме в различни области.“ Г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт отбеляза пред гостите, че тази разнообразна, пъстра фотографска изложба носи емоции, въздейства, но и богата информация за Казахстан и е реален пример за културна дипломация в действие.

Посещението на изложбата се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416, поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html