понеделник, 6 май 2024 г.

Иван Ибришимов: Няма ваксина срещу лицемерието и цинизма

Иван Ибришимов, специално за АНТЕНИ

Преди няколко дни видният ляв социолог и капиталист Андрей Райчев направи комплимент на българската политическа система, като заяви от екрана на национална медия: „Никоя партия не превърна страха от заразата в оръжие, което е липса на манипулация по тази линия.“ Звучи красиво като източен сюжет върху японски параван, зад който се прикрива грозната истина за действията на БСП и присъдружните й партии.

Обхванати от паника пред очертаващия се на хоризонта пореден изборен провал, те потърсиха спасение не в „страха от заразата“, а в страха от недостига на ваксини. След като повечето българи най-сетне отхвърлиха заклинанията на антиваксърите и се довериха на науката и мнението на експертите, опашките в „зелените коридори“ пред ваксинационните центрове отвориха широко поле за политически спекулации. Защото недостиг на ваксини явно съществува, но търсенето на причините за него лесно може да бъде манипулирано.

При откриването на предизборната кампания на БСП в Пловдив Корнелия Нинова очаквано поиска от правителството да започне преговори за внасянето на други ваксини в страната, като този път към руската „Спутник“ добави и възможността за китайска ваксина. Тя също така посочи, че след като Унгария, Полша/?/ и Словакия „са купили“ ваксината, Германия проучва качествата, а Австрия предлага производство на своя територия, то аргументът на правителството, че няма одобрение от Европейската агенция е невалиден.

Спекулацията тук е в две посоки. Първо, позицията на Германия и Австрия е проучвателна и изчаквателна, а не окончателна. Второ, практиката е ваксините да се заплащат при доставка, а поне засега Русия няма  необходимия капацитет за експорт, като изключим политическия ход за дружеско изпращане на пренебрежимо малки количества. Така след забавянето на руската документация за Европейската агенция положението в цяла Европа е „стенд бай“.

Чиста проба политически цинизъм е изказването на Вигенин в Ямбол. . Защото бившият външен министър много добре знае какви са ограничените възможности на Русия за доставки, колко време ще отнемат формалностите около подготовката и подписването на договорите. Снимка Интернет

Това не попречи на зам. председателя на БСП Кристиян Вигенин, бивш външен министър все пак, патетично да се обърне от Ямбол към премиера Борисов с думите: „Г-н Борисов, провалихте се. Тази оценка вече не може да бъде променена, но все още имате шанс да спасите стотици човешки животи. Покажете решителност… и започнете веднага доставки на руска и китайска  ваксини… Знам, че се страхувате… Ние, народните представители ще поемем отговорността вместо Вас, ако Ви трябва нашата индулгенция.“

Ето това е чиста проба политически цинизъм. Защото бившият външен министър много добре знае какви са ограничените възможности на Русия за доставки, колко време ще отнемат формалностите около подготовката и подписването на договорите и не на последно място, отговорността за човешките животи, няма значение кой ще я поеме, без наличието на експертизата на Европейската агенция и на Световната здравна организация. Може би на „Позитано“ 20 имат експерти от такъв ранг, или нещо бъркам?

Затова горещо препоръчвам на ръководството на БСП да обърне внимание на предложението на разследвания за шпионаж лидер на партията „Възраждане на отечеството“ Николай Малинов, да дари 1000 дози руска ваксина „Спутник“. Те ще са достатъчни за ваксинирането на цялото ръководство на БСП „в центъра и по места“.

Междувременно, писмото на премиера Борисов и още четирима негови колеги от ЕС до Европейската комисия, което Вигенин с нескрит сарказъм  иронизира, изигра своята роля и доставките на сертифицирани ваксини ще се регулират. Защото създаденият в цяла Европа хаос с доставките не е по вина на отделните правителства, а на самата Еврокомисия, която явно не дооцени последиците от войната за милиарди, която се води между фармацевтичните гиганти. И това не може да бъде тема за предизборен дебат у нас, към какъвто спекулативно се стремят нашите родни путинисти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html