събота, 4 май 2024 г.

Продават кутията за пури на Чърчил на търг

Кутийка от розово дърво за съхраняване на пури, принадлежала на бившия британски премиер Уинстън Чърчил /1874-1965/, се предлага на търг от аукционната къща „Дюкс“ с първоначална оценка 13,8 хиляди долара, съобщава в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Наддаванията ще се проведат в град Дорчестър в графство Дорсет. Лотът е изработен в стил ар-деко и е с размери 12,7 на 38,1 сантиметра. Към него има и ножче за рязане на пури. В набора има и четири пури с надпис „За достопочтения Уинстън Чърчил“. Навремето кутията е била подарена на държавника от неговия камериер Норман Макгоуън.

От аукционната къща предполагат, че кутията за пури ще смени собственика си за много по-висока сума от оценъчната. Вестникът припомня, че преди няколко години недопушена пура на Чърчил в парижко летище намери купувач на търг в САЩ за над 12 хиляди долара.

Става въпрос за кубинска пура La Corona („Корона“), направена по поръчка. Угарката е с 10 см дължина.

Чърчил пали пурата на 11 май 1947 година в парижката аерогара „Льо Бурже“. Към лота е приложена снимка на премиера с La Corona в ръката от „Льо Бурже“. Снимката е с автограф.

Остатъкът е запазен от британският пилот Уилям Алън Тернър от екипажа на премиера.

Купувачът на знаменитото тютюнево изделие е колекционер от Палм Бийч, щата Флорида.

През 2019 г. пък друга пура, която останала недопушена от бившия британски премиер Уинстън Чърчъл в лондонския киносалон „Колизеум“ на 30 януари 1953 г., бе предложена за продажба за 6000 британски лири на търг  в графство Дарбишър.

По данни на тръжната къща, недопушената пура вдигнала от земята разпоредителката Вайълет Кинг, която помогнала на политика и съпругата му да заемат места в киносалона, за да гледат филма „Call Me Madam“.

Кинг помолила свой роднина, който притежавал фирма за производство на неонатални инкубатори, да й помогне да да съхрани реликвата във висококачествена пластмаса. Вайълет била толкова развълнувана, че написала писмо до резиденцията на премиера „Даунинг стрийт“ 10 с молба да й бъде разрешено да сподели впечатляващата история със свои приятели.

Няколко седмици по-късно получила отговор от личния секретар на Чърчил. В посланието се казва, че премиерът не възразява тя да разкаже на приятелите си, че намерената от нея пура принадлежи именно на него.

Именно посланието, недопушената пура и изрезка от вестник, в която се отбелязва, че когато видяла премиера, публиката станала на крака и аплодирала, бяха изтъргувани през 2019 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html