петък, 3 май 2024 г.

Тръмп печели цветнокожите

След изборите през 2020 г. стратезите на Демократическата партия са притеснени – много притеснени – за бъдещето на испаноезичния вот. Един на всеки 10 латиноамериканци, които подкрепиха Хилари Клинтън през 2016 г., премина към Доналд Тръмп през 2020 г. Въпреки че този електорат често се третира като блоков, той в никакъв случай не е монолитен. Всъщност е невъзможно да се говори за „испаноговорящ глас“ – на практика той е изпъстрен по региони, по страна на произход, по идеология, от това колко поколения са живели в Съединените щати, по дълбочина на религиозност, както и множество други фактори.Това отбелязва в седмичния си коментар за „Ню Йорк Таймс“ политическият анализатор Томас Б. Едсал.

От 1970 до 2019 г. броят на латиноамериканците в САЩ се е увеличил от 9,6 милиона на 60,6 милиона.  До 2060 г. броят им ще достигне 111,2 милиона или 28 процента от населението на страната.

Според „Стратегии за обществено мнение“, което провежда проучвания за NBC News / Wall Street Journal, в президентското гласуване от 2012 до 2020 г. има значителен ръст на цветен вот, като 30% от избирателите – чернокожи и испаноговорящи се самоопределят като консервативни.

Разширяването на републиканското гласуване през 2020 г. сред американците от Азия и Латинска Америка и в по-малка степен сред афро-американците, дълбоко притеснява стратезите, които се стремят да запазят демократичния контрол върху Камарата на представителите и Сената на САЩ при вота през 2022 г. Да не говорим за Белия дом през 2024 г. Дезертирането на испаноговорящите избиратели, заедно с приблизително 3 пункта спад в подкрепата на чернокожите за Джо Байдън в сравнение с Хилари Клинтън, заплашва един стълб на демократите. Повишеното ниво на подкрепа за Републиканската партия сред избирателите на малцинствата повиши възможността един традиционен дневен ред да бъде притиснат от друг разширяващ се и влиятелен кръг – добре образовани, млади активисти със силно прогресивни възгледи са срещу  социално консервативните вярвания на много по-възрастни избиратели от малцинствата. Според някои наблюдатели това социално и културно несъответствие изпраща редица избиратели на малцинствата в опозиционната партия.

Джошуа Естеван Улибари, партньор в компанията Lake Research твърди, че значителен брой латиноамериканци не се възприемат като цветнокожи хора, отхвърлят политически съюз, основан на тази връзка и „искат да бъдат възприемани като бели или като част на основния поток. “ „Испанците виждат какво е направила бяла Америка с черна Америка, а реакцията води до повече републикански гласове“. При преместването на гласа от демократичен към републикански „не само партийната идентичност се изхвърля, но и някаква расова идентичност“.
Тогава, могат ли демократите да разчитат на непрекъснато увеличаване на подкрепата от бели гласоподаватели, без Тръмп или с него, ако се кандидатира през 2024 г.? Трудно е да се каже, но демократите-стратези със сигурност не искат да се окажат в ситуация, когато могат да разчитат само на това.
Със съкращения. Заглавието е на редакцията.
Превод Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html