събота, 4 май 2024 г.

БСП скочи на Доган за студения резерв

Парите за студен резерв на ТЕЦ „Варна“ ще бъдат една от основните теми на БСП за атака срещу властта в предизборната кампания, показа проверка на вестник „Галерия“.

В края на миналата седмица един от червените депутати е попитал официално министър Теменужка Петкова колко пари се плащат на теца, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Досега темата е повдигана остро само от „Демократична България“ и Христо Иванов.

Питането е от Георги Гьоков, който е водач на листата на БСП за Стара Загора. Според правилата на парламентарния контрол министър Петкова е трябвало да отговори на 4 март, но това  е отложено за 11-и.

В средата на лятото депутатите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промениха закона така, че студеният резерв да отива само в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. От БСП подкрепиха гласуването, въпреки че са опозиция. В средата на февруари обаче стана ясно, че ТЕЦ „Варна“ на Доган продължава да получава пари, за да държи мощностите си в готовност и да ги пусне при нужда. Това е станало през Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Сега чрез парламента Георги Гьоков иска да знае дали има организирани търгове за получателите на свежите пари, как са класирани кандидатите и какви суми са изплатени на различните тецове. „Прави впечатление, че основни „играчи“, след като бяха отстранени миналата година, отново са „на терен“, пише във въпроса си Георги Гьоков, като визира частните тецове на Доган и на Христо Ковачки в Бобов дол, който също получава пари.

Според запознати това не е случайно и показва, че социалистите няма да играят с ДПС нито по време на кампанията, нито след изборите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html