събота, 4 май 2024 г.

Кен Фолет дарява 148 хиляди евро на Париж за реставрацията на катедралата в Дол дьо Бретан

Уелският писател Кен Фолет дари приходите от авторските си права за възстановяването на френска катедрала. Дарението ще отиде за реставрирането на перлата на готическата архитектура, катедралата в Дол дьо Бретан

Уелският писател Кен Фолет дари всички приходи от авторските права над творбата си „Нотр Дам“, публикувана след пожара в едноименната парижка катедрала през 2019 година, за възстановяването на друг храм в Бретан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Творбата на Кен Фолет се разпродаде в над 113 000 екзземпляра. Всички авторски приходи от нея писателят предостави на френската Фондация за културно наследство. Дарението ще отиде за реставрирането на перлата на готическата архитектура, катедралата в Дол дьо Бретан.

Фондацията ще предостави дарението от 148 хиляди евро на местните власти за възстановяването на храма.

В разказа си „Нотр Дам“ писателят споделя емоциите си при вида на горящата катедрала в Париж и нейната история. Именно този храм вдъхновява един от най-известните романи на Фолет – „Устоите на Земята“.

Храмът „Сен Самсон“ в Дол дьо Бретан е в много лошо състояние. Неговата реконструция с бюджет от 2,4 милиона евро стартира през 2019 година и трябва да приключи през 2024 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html