неделя, 28 април 2024 г.

Ценностите на Карл Лагерфелд си търсят нови собственици

 

Мебелите и произведенията на изкуството, принадлежащи на модния дизайнер Карл Лагерфелд, ще бъдат продадени на търг в Монако. Това съобщи вестник Le Figaro, позовавайки се на аукционната къща Sotheby’s. Търгът ще включва предмети, които са били в парижкия апартамент на дизайнера, в имението му в Лувесиен, както и в къщите му в Прованс и Монако, уточни БТА.
Лотовете ще бъдат оценени през следващите два месеца. Първият търг ще се проведе в Монако през втората половина на тази година, последван от търг в Париж. „Този търг ще бъде израз на почит към изключителен моден дизайнер, ключова фигура в света на модата и изкуството“, каза Пиер Мот, вицепрезидент на Sotheby’s за Франция.
Според експерти Лагрефелд е колекционер на декоративно изкуство от 18 век. Редовно е купувал мебели, скулптури и картини на търгове в Париж и Лондон.
Лагрефелд почина на 19 февруари 2019 г. Според френското списание Public причината за смъртта му е рак на панкреаса.
Карл Лагерфелд беше изключителен дизайнер и имаше талант, който не се ограничаваше само с това, че оглавяваше най-добрите модни къщи в света. Голяма страст за него беше рисуването и със сигурност е направил милион модни скици. За съжаление или не голяма част от редките си детайлни модни рисунки той не е запазил. За щастие някои от тях са съхранени и бяха продадени на търг малко след кончината на дизайнера. 125 скици, които преди това са били частна собственост от 60 – те години на миналия век, бяха показани и продадени.
Бяха показани някои от никога невижданите скици, които Лагерфелд е нарисувал докато е работил като дизайнер в дома на Тициани в Рим – там са били известни жени като Елизабет Тейлър, Дорис Дюк и Джина Лолобриджида.
“Тези скици са дело на един от най-блестящите дизайнери от последния половин век”, казва тогава Рико Бака, съсобственик на търговете за градска култура. „Те са много редки и може би не биха оцелели, ако бяха останали притежание на Лагерфелд.“ Не е известно как предишният собственик е получил скиците.
През 2007 г. Лагерфелд изтъкна, че отказва да задържи всичко, което рисувал. – ,,Хвърлям всичко!” – каза Лагерфелд за „Ню Йоркър“. „Най-важната мебел в една къща е кофата за боклук! Нямам свои архиви, нямам скици, снимки, дрехи – нищо!”

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html