събота, 4 май 2024 г.

Кръстиха на Грета Тунберг поредния нов вид безгръбначно

Учени от Швеция са открили четири нови вида бавноходки – микроскопични безгръбначни, известни със своята устойчивост на екстремни условия, пише сп. „Сайънтифик рипортс“, цитирано от БТА.

Един от видовете – Xerobiotus gretae, е кръстен на младата шведска екоактивистка Грета Тунберг. Авторите на изследването отбелязват, че по този начин отдават почит към приноса ѝ за опазването на околната среда и в борбата срещу климатичните промени.

С новооткритите видове броят на бавноходките, обитаващи Швеция, става 116. В екстремни условия въпросните създания изпадат в състояние на анабиоза, което може да продължи с години и дори десетилетия. Една от най-невероятните „суперсили“ на бавноходките е устойчивостта на радиация.

Интересното е, че това не е единственият вид, кръстен на Грета Тунберг. На името на екоактивистката са наречени също дребни охлюви от Борнео и микроскопична буболечка от семейство Ptiliidae.

Бавноходките са рекордьори в оцеляването при екстремни условия, при които малко други животни биха оцелели. Подобно на ротаториите те могат да изпаднат в анабиотично състояние и така да преживеят до две години. Индивиди от вида са преживели и дали потомство дори и след 30-годишна хибернация. При попадане на благоприятни условия те отново възвръщат жизнените си функции. Това състояние се нарича криптобиоза. Те издържат за няколко минути на температура 151 °C, при -200 °C за няколко дни, като след това се връщат към нормален начин на живот. Издържат и за няколко минути при температура, равна на абсолютната нула и при налягане до 6 000 атмосфери. При опити са издържали на радиация от 5700 грея. Някои от тях могат да оцелеят и в космоса, абсолютно лишени от въздух и подложени на космическа радиация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html