вторник, 30 април 2024 г.

Меган и Хари за расизма и безсърдечието в кралския двор

Меган и Хари в унищожително интервю за расизма и безсърдечието в двореца

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл разказаха в двучасово интервю за расизма в кралското семейство и безсърдечието, с което са се сблъскали от първия момент, което довело цветнокожата американка до самоубийствени мисли. Двамата разкриха още, че второто им дете ще е момиче и че през 2018 г. са се венчали 3 дни по-рано от пищната церемония, която била организирана „за света“. Първите оценки на интервюто за Опра Уинфри, излъчено в праймтайма на CBS, са че то има унищожителен ефект за кралското семейство в Лондон. А от разговора ще има още, защото Уинфри съобщи, че след няколко часа предстои специално предаване, в което ще покаже неизлъчвани части от интервюто. Тя спечели овации за професионални начин, по който води разговора. Кристиан Аманпур, известната водеща от CNN, каза, че макар Опра Уинфри да не е разследваща журналистка, интервютата ѝ са подготвени „много методично и след задълбочени проверки“.

Веднага се потвърдиха и очакванията, че то ще бъде възприето по различен начин от двете страни на Атлантика. За американците най-важни се оказаха разкритията за отношението към расата и обикновения произход на Маркъл. Много британци започнаха да обвиняват двамата още преди излъчването довечера във Великобритания, че младите проявяват грубо неуважение към Нейно Величество.

Един от най-ярките моменти в разговора бе, когато Маркъл заяви, че в кралското семейство имало притеснения за това с какъв цвят на кожата ще се роди синът им Арчи. Съпругът ѝ спомена за същото в „разговор, който никога няма да споделя“ и че е бил шокиран и наранен от това, че никой в семеството му никога не е осъдил расисткия начин, по който пишат и говорят медиите за тях двамата. Маркъл сподели, че психически изпаднала в тежка криза, потърсила помощ, но ѝ било отвърнато че нищо не може да се направи,, „защото ти не си платен служител на институцията“. Когато молех за помощ, нищо и никога не беше сторено, така че трябваше да си намерим решение, продължи тя. Хари каза, че се чувства предаден от баща си принц Чарлз и макар че винаги ще го обича, има много неща за оправяне в отношенията им. Той описа себе си, баща си и брат си принц Уилям като попаднали в капана на монархическата система.

„Меган и Хари обърнаха нагоре с краката наратива, създаден от най-тиражните британски вестници. Те разкриха ужасни проблеми вътре в двореца. Те описаха картина на безчувстнени хора, изгубили се в една безсърдечна институция“, коментира Джони Даймънд, кореспондент на Би Би Си в Бъкингамския дворец.

 

„Това беше унищожително интервю. Но истинският удар по институцията е описанието от Хари на това, че брат ми баща му са пленени в капан и от разкритията на Меган, че на няколко пъти е търсила помощ в двореца и всеки път е била отблъсквана. Не е ясно как ще отвърне дворецът. Много от разкритията са твърде лични, за да получат някаква реакция. Що се отнася до вестниците, които двйката толкова ненавижда, ще променят ли тона си? Не е в тяхната природа. Още в неделя имаше страници, преливащи от жлъч срещу тях. Меган и Хари са се отказали от очакването някой от най-популярните издания да искат да ги чуят. Невероятно е да видят публикувано нещо, което би променило отношението им.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html