понеделник, 6 май 2024 г.

В Помпей изровиха колесница за секс и оргии

Истинска „лимузина“ за сватби и оргии изкопаха археолозите, които от години разкриват нови и нови чудесии във вкаменения от вулканичната пепел на Везувий античен римски град Помпей. За особеното предназначение на древната каляска говорят огромните орнаменти – медальони по предната и задната й част, на които са изобразени страстни съвкупления на мъж с жена в различни пози.

Снимка Интернет

Историците от Помпей са склонни да смятат, че древната „лимузина“ за сватби и оргии е принадлежала на имотен патриций – плейбой, който е бил собственик на баровското жилище, където тя е открита. Това е вила с огромен парк в покрайнините на богатия на времето римски град, като колесницата е била намерена в обора на богаташкия имот. Там преди време са били открити вкаменените останки на три хвърковати коня, които обикновен римлянин не е можел да си позволи.

Декоративните елементи на колесницата са добре запазени, защото са излети от бронз и калай. А връхлетялата Помпей през 79-та година пепел на вулкана Везувий е послужила едва ли не за нещо като добър консервант, който е вкаменил и  запазил за бъдните поколения не само метални части, но също така части, изработени от органични материали – дърво, кожа, коноп и др.

По всяка вероятност патрицият е предоставял богато украсената каляска на приятели и роднини за откарване на поредната булка до нейния жених в бъдещия им дом, смятат археолозите. Тъй като луксозното за времето превозно средство е имало и покривало, то най-вероятно е било използвано от собственика му за „пътуващи оргии“. От тези, които често се случват днес в дългите над 10 метра лимузини за специални и богато напоени с шампанско церемонии.

Министърът на културата на Италия Дарио Франческини изрази надежда, че колесницата ще увеличи притока на туристи в града-музей на открито, стига COVID-19 да го позволи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html