събота, 4 май 2024 г.

Пълна лудост! В Америка ще се борят с расизма в математиката

Школьник у доски на уроке математики

Властите на щата Орегон видяха „идеи за превъзходство на бялата раса“ в най-обикновен курс по математика в средните училища. Според тях, обективните отговори на математическите задачи и съсредоточаването върху решаването на теоремите трябва да се смятат за расизъм. За да се справят с този „проблем“, властите искат да въведат нов курс, наречен „етноматематика“. Читателите на сайта на тв-канала Fox news са в шок от тази новина.

 

В рамките на новата теория за „чиста“ математика, с учителите ще се обсъжда как културата на бялото превъзходство се „прокрадва в уроците по математика“. Департаментът по образование на щата Орегон наскоро призова учителите да се регистрират в панели, където ще се обсъжда бялото превъзходство в тази наука. Един от курсовете се нарича „Път към равенството в математиката“ и стартира на 21 февруари. Курсът трябва да научи преподавателите как да използват набор от инструменти за „ликвидирането на расизма в математиката“. На официалния сайт на департамента по образование се казва, че програмата е разработена съвместно с комитета по образование на окръг Сан Матео в Калифорния и различни неправителствени организации. Създателите на този абсурден курс твърдят, че расизмът в точната наука се проявява чрез „съсредоточаване върху търсенето на правилните отговори“ и „изискването студентите да показват на учителите работата си върху отделните задачи“.

„Концепцията, че математиката е изключително обективна наука е еднозначно лъжа и тя не бива да се преподава в този план – се казва в документа, наречен „Equitable Math“ („Справедлива математика“).- Идеята, че в математиката винаги има правилни и неправилни отговори, възпрепятства обективността и поражда страх от открити конфликти.“ Шефът на департамента по образование на Орегон Колт Джил потвърди провеждането на курса за преподаватели. Шефът на връзки с медиите Марк Сигел защити програмата с думите, че „тя помага на учителите да усвоят ключови инструменти за взаимодействие, да изработи стратегия за подобряване на ситуацията в средното образование и да създаде справедливи показатели за успех на чернокожите, латиноамериканците и другите чужди студенти.“

Накратко, програмата изисква от учителите да предложат минимум два верни отговора на една задача, макар това да е абсолютно невъзможно. Също призовата преподавателите да се противопоставят на стандартните тестове, като намерят „правилния отговор“, но и като потърсят друго решение. В курса буквално е записано следното: „Учителите трябва да разпознават и отстраняват методите, чрез които математиката се използва за защита на капиталистическите, империалистическите и расистките възгледи“. Звучи много познато, нали?

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html