петък, 3 май 2024 г.

ЦИК остави Софиянски в коалиция с комунистите

Безпрецедентната безпринципна коалиция „Граждани от протеста”, в която заедно с омунистическа формация е и дясната партия на бившия столичен кмет Стефан Софиянски остава непокътната след решение на ЦИК.

В предизборния съюз  са „Българската левица“, „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, „Съюз на свободните демократи“ (създадена от Софиянски), „Българска земеделска партия“ и „Съюз на комунистите в България“. Обединяването на някогашния изявен седесар Софиянски с политическа сила, която откровено се обявява за комунистическа, вдигна сериозен шум в публичното пространство. Бившият столичен кмет и бивш служебен премиер излезе с нелепото обяснение, че става въпрос за „липса на координация” и каза, че ще се обърне към Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде променена регистрацията на коалицията.

На заседанието си във вторник ЦИК трябваше да разгледа искане на представители на „Граждани от протеста”. В него се твърдеше, че останалите партии в съюза настояват да бъде изключен „Съюз на комунистите в България“ от коалицията. Членовете на ЦИК бяха готови да се съгласят. По-внимателният преглед на документа обаче показа, че една от партиите – „Българската левица“, всъщност не е съгласна да бъдат изгонени комунистите. А според коалиционното споразумение важни решения като това се взимат с квалифицирано мнозинство. Такова в случая липсва, тъй като зад него всъщност застават три от петте партии в коалицията.

По тази причина ЦИК отказа да одобри искането за промени в състава на предизборния съюз. А Софиянски остава в изборното състезание рамо до рамо с комунистите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html