събота, 27 април 2024 г.

На кой маргинал ще заложи Васил Божков

 

Васил Божков обяви през социалната мрежа Фейсбук, че си е намерил партия, чиято регистрация да ползва за участие в парламентарните избори. „Обещах ви, че въпреки опитите на хунтата да ни спре, ние ще участваме в Избори 2021“, написа бизнесменът, който се укрива в Дубай, след като му бяха повдигнати 18 обвинения у нас. Божков заяви, че във вторник, отново през профила си във Фейсбук ще обяви името на партията. Неотдавна ЦИК отказа регистрация на учредената от него формация „Българско лято“. Това очевидно го е принудило да търси политическа патерица и според мнозина се очаква тази роля да бъде изпълнена от някоя маргинална формация. Вървят залагания, че хората на Божков в следващия парламент ще са Александър Паунов от Комунистическата партия на България (КПБ), който лъсна в записи от телефонен разговор с олигарха, както и Мая Манолова от „Изправи се бг“, която на изборите за кмет на София бе подкрепена от колекционера на антики.

Междувременно по аналогичен начин, с регистрацията на Партията на българските жени на Весела Драганова и движение „Оборище“, преди точно 20 години Симеон Сакскобургготски влезе в политиката, спечелвайки 50 на сто от мандатите в 39-ото народно събрание.

Сега подобна аналогия е невъзможна, защото Васил Божков далеч не се радва на подкрепата, каквато имаше царят. Любопитно е, че хазартният бос в изгнание дори не бе подкрепен директно от свата си Стефан Софиянски. Запитан ще стане ли мандатоносител на партията на своя сват Васил Божков, Софиянски отвърна: „Напълно възможно е „Българско лято“ да си намери партия, с която да се яви на изборите, но Васил Божков няма да е със „Свободни демократи“. Нищо чудно да има добри резултати. Не се е съветвал с мен. Не поддържам връзки с Васил Божков, откакто е в Дубай, но аз и преди не поддържах много отношения. Той беше в среди на ГЕРБ, аз съм против ГЕРБ, какво да му обяснявам или да ми иска съвети. Не искам да се правят семейни формации. Ако нашите формации обаче минат 4-те процента в парламента, може да помислим за коалиция.“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html