понеделник, 29 април 2024 г.

Почина бащата на бика на Уолстрийт

Скулпторът Артуро ди Модика, автор на бронзовата фигура „Атакуващият бик“ на Уолстрийт в Ню Йорк, е починал в родния си град Витория, в Сицилия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Творецът, който от няколко години се бори с рак, неотдавна навърши 80 години, писа в. „Ла Република“.
Статуята на бика, която е най-прочутата творба на Ди Модика, е сред символите на Ню Йорк. Тя тежи над три тона и е висока почти три метра и половина.
Скулпторът я инсталира пред сградата на борсата в Ню Йорк през 1989 г. без разрешение, като символ на финансовото възстановяване и просперитета. Статуята е конфискувана от полицията, но след бурни обществени протести е монтирана няколко дни по-късно недалеч от първоначалното място, на „Боулинг грийн“.
Припомняме, че бикът е част от композиция, в която бе включена и друга творба на твореца – „Безстрашното момиче“. През пролетта на 2017 г. авторът поиска да бъде махната фигурата на момичето.
Скулпторът Артуро ди Модика каза, че неговият бик въплъщава „свободата по света, мира, силата, могъществото и любовта“, а „Безстрашното момиче“ е превърнало посланието в нещо отрицателно.
„Момичето е точно отпред и сякаш казва: „Сега съм тук, какво ще направиш“ – оплака се Ди Модика.
Неговият адвокат изтъкна, че статуята „Безстрашното момиче“ на Кристен Висбал е създадена за рекламна кампания на инвестиционна фирма.
Въпреки това „Безстрашното момиче“ беше възприето като символ на женските права и способности за лидерство. Статуята беше инсталирана за 8-и март и остане на това място временно, но заради популярността ѝ градските власти удължиха срока до февруари 2018 г.
Артуро ди Модика е американски скулптор, роден в Италия. При пристигането си в Ню Йорк, Ди Модика създава първото си студио на Grand Steet в Сохо . Той става известен с това, че инсталира свои мащабни мраморни произведения на улицата пред студиото си. Тук Ди Модика открива и младия художник на графити – Жан-Мишел Баскиа (известен още като SAMO). Баскиа използва вратата на студиото на Ди Модика, за създаде едно от първите си ярки произведения. По-късно двамата ще се преместят на улица Кросби, също в Сохо, в началото на 80-те години, работейки рамо до рамо.
На 19 октомври 1987 г. Черният понеделник ударя финансовите пазари в САЩ и страната навлиза в много труден период. Ди Модика разказа, че се е чувствал длъжен на Съединените американски щати. Именно като жест на благодарност за личният си успех той създава своя бик, който подарява на Ню Йорк.
Ди Модика работи по-голямата част от кариерата си сам. Той е и свой арт дилър. Сам общува с колекционери и търси купувачи. Срещата му с милиардера и бивш мажоритарен акционер на Christies – Джо Луис е сред най-важните в творческата му кариера. Ди Модика е сред любимите автори и на италианския дизайнер Роберто Кавали.
В последните дни от живота си той завърши работата си по 132-метрова скулптура, която ще бъде издигната на брега на реката в родния му град Витория, Сицилия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html