петък, 3 май 2024 г.

Мравките продължават да изумяват учените

Международен екип от учени е открил на остров Борнео в Югоизточна Азия нов вид мравки, които се „самовзривяват“ в случай на опасност, пише сп. ZooKeys, цитирано от БТА.
В рамките на експедицията ентомолозите са идентифицирали 15 различни вида мравки камикадзета. Сред тях е и неизвестен досега на науката вид, който е получил наименованието Colobopsis explodens. При появата на опасност насекоми от вида се самовзривяват. В резултат на експлозията се отделя токсичен и лепкав ензим, който отблъсква или убива потенциалния вредител. С цената на собствения си живот отделни мравки спасяват родствениците си.
Учените смятат, че това поведение е присъщо само на мравки работнички. Освен „камикадзетата“ в колониите на Colobopsis explodens има и други особени екземпляри – „вратари“ с подсилени глави, наподобяващи коркови тапи, които запушват входовете на мравуняка, за да не могат нападателите да проникнат в него.
Изследователите планират в бъдеще да изследват по-подробно „експлодиращите“ мравки, за да разберат причината за поведението им и да разкрият особеностите на техните химичен профил, микробиология, анатомия и еволюция.
Мравките са семейство насекоми, които, заедно с осите и пчелите, образуват разред Ципокрили.
Описани са над 12 500 вида мравки, но учени считат, че общото им видово разнообразие е около 22 000 вида. В България са описани 163 вида.
Социалният живот на мравките е особено сложен и свързан с различни форми на комуникация – най-често химическа – чрез феромони. Сложното поведение се основава на система от инстинкти. Установени са симбиотични отношения между мравки и разнообразни други организми – едноклетъчни, гъби, низши и висши растения, ракообразни, паякообразни, насекоми (включително други мравки) и други. Някои видове успяват да регулират числеността на други насекоми, които са вредители за селското стопанство.
През 2008 г. в Бразилия бе открит примитивен вид сляпа мравка Martialis heureka. Видът притежава уникален строеж на тялото, поради което бе отделен в ново самостоятелно подсемейство Martialinae.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html