петък, 3 май 2024 г.

Митрополит Порфирий оглави Сръбската патриаршия

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за нов патриарх Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщиха сръбските медии.
Съборът тази година бе свикан няколко месеца предсрочно заради избора на нов патриарх след смъртта на главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който почина от COVID-19 през ноември миналата година, посочва БТА.
От смъртта на Ириней Сръбската православна църква се управляваше от Дабробосанския епископ Хризостом.
За пръв път изборът на патриарх се извършва извън сградата на Патриаршията и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други – в килиите на Патриаршията.

Митрополит Порфирий е бивш митрополит на Загреб-Любляна. Той е председател на фондация „Привърдник“ . Бил е председател на Съвета на Републиканската агенция за радио и телевизия (2008-2014 г.).

Роден е в Бечей в смейството на Радивое и Радойка. Светското му име е Първослав. Завършил е начално училище в Куруг , а гимназия в Нови Сад. През 1986 г . завършва православния богословски факултет в Белград . Преди това е бил ръкоположен за монах в манастира Дечани (1985 г.). След като завършва средното си образование той отива на следдипломно обучение в Атина, където остава до 1990 г.

С благословията на епископа на Бачка Ириней , на 6 октомври 1990 г. той отива в манастира Ковил. На 21 ноември 1990 г. е ръкоположен в ранг на йеромонах .

Защитава докторска дисертация „Възможността за познаване на Бог у апостол Павел според тълкуването на св. Йоан Златоуст “ в Богословския факултет на Атинския университет ( 2004 ).

В периода 2010-2011г. той е военен епископ, а след това координатор за сътрудничество между Сръбската православна църква и Сръбската армия.

На 24 май 2014 г. е избран за митрополит на Загреб и Любляна .

Удостоен е с орден „Свети Игнатий“ в Швеция през февруари 2016 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html