петък, 3 май 2024 г.

Жителите на Тексас спасяват морски констенурки от измръзване

Жители на Тексас, част от които са без отопление в домовете си заради авариите при необичайната студена вълна в щата, спасяват хиляди морски костенурки от ледения студ и ги настаняват в конгресен център в курорт на Саут Падре, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
„На всеки петнадесет минути пристига камион или СУВ“, каза пред агенцията Ед Каум, изпълнителен директор на конгресния и посетителски център на Саут Падре Айланд. Някои посетители носят една или две костенурки, други – повече.
В центъра започнали да приемат костенурки, след като намиращият се в съседство център и клиника за морски костенурки вече не можел да приема изхвърлените на брега животни и работата му се затруднявала и от липсата на електричество. В конгресния център също нямало ток и вода до рано сутринта в сряда.
В него вече са настанени повече от 3500 костенурки. Каум се въздържа да използва думата „спасени“, „защото знаем, че ще изгубим някои от тях“. С прогнозите за настъпване на нов студен въздушен фронт, все още не е ясно кога костенурките ще могат да бъдат върнати в океана.
В сряда следобед температурите бяха малко над нулата по Целзий, а в събота се очаква да достигнат около 15 градуса по Целзий. Тогава костенурките ще може да бъдат върнати във водата.
След възстановяването на електричеството, Каум очаква центърът да може да се затопли до около петнадесет градуса. „Правим всичко по силите си, за да спасим колкото е възможно повече костенурки“, каза той.
Снежна буря, съпроводена от обилни снеговалежи и арктически студ, остави милиони хора в Тексас без ток и вода през последните дни. Властите предупредиха, че водоснабдяването може да не бъде възстановено до края на седмицата.

Морските костенурки са семейство влечуги, които обитават моретата и океаните. Въпреки че са едва 7 вида, се различават коренно по външен вид. Срещат се във всички топли морски води на тропическите океани. В България са забелязвани два вида: зелената морска костенурка и костенурката карета.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html