петък, 3 май 2024 г.

Европа плаши България със съд и глоба заради расизма

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България заради неефективната борба с расизма и ксенофобията. От Брюксел са изпратили официално уведомително писмо на България, което е първа стъпка от процедурата за нарушение. Според Комисията страната ни не е въвела пълно и точно в националното си законодателство европейските правила за борба с расизма и ксенофобията. Те изискват за тежките прояви да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания.

В прессъобщението на Европейската комисия се посочва, че българските закони не разглеждат расистките и ксенофобски мотиви за извършването на престъпление като утежняващо обстоятелство и така държавата не гарантира, че престъпленията от омраза са ефективно преследвани. Освен това България не е въвела правилно в националното си законодателство правилата за криминализиране на някои форми на реч на омразата, които подбуждат към насилие.

Още четири държави са получили уведомителни писма за несъответствия на законите им с европейските правила за борба с расизма и ксенофобията – Белгия, Финландия, Полша и Швеция. Срокът за отговор на писмото на Брюксел е два месеца. В противен случай се изпраща мотивирано становище. Следващият етап е  държавата да бъде дадена на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Решението на Еврокомисията да започне процедура срещу България стана публично дни след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната по две дела, заведени заради антисемитски и дискриминиращи послания в книги и речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Жалбите бяха подадени заради отказ на българския съд да осъди Сидеров за негови твърдения и изявления, направени още в самото начало на политическата му кариера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html