сряда, 1 май 2024 г.

Павел Колев: Нов стадион ще промени съдбата на „Левски“

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев разкри подробности за концесията, която „сините“ ще получат за стадион „Георги Аспарухов“. Той коментира новината пред мобилното приложение на столичани и обяви какви стъпки са предприети за подписването на такъв договор. „Това, което е важно всички да знаят е, че стадион „Георги Аспарухов“ никога не е бил собственост на „Левски“. Той винаги е бил частна държавна собственост и за последно статутът на стадиона е уреден през 1998 г. с един акт за безвъзмездно ползване, което за времето си е била изключително важна стъпка, която е помогнала при всички положения на клуба да стопанисва стадиона, така както е могъл през годините. Всички си спомняме тогавашният президент Томас Лафчис как организира една доброволческа бригада от привърженици, които трябваше да почистят трибуните преди един важен мач с „Литекс“ за шампионската титла, който завърши 0:0. От емоционална гледна точка това за нашите привърженици е изключително важно, защото техните родители с голи ръце и доброволчески труд и с дарения са построили този стадион в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век“, заяви Колев.

„Разговорът за това как „Левски“ трябва да се развива в следващите години, а не само да се бори за оцеляване и да мине на един следващ етап, и да се развива като модерен клуб, не са спирали. Волята на мажоритарния акционер и президент на клуба винаги е била да поставим, така както е трябвало да бъде, стадионът в центъра на футболната икономика на „Левски“. Това няма как да стане и по-удачен начин от взимането на стадиона на концесия в момента не съществува. От тази гледна точка, новината е изключително положителна, не само за футболния клуб, а и за всички негови привърженици. Всички останали неща, които се случват също са важни – борбата за оцеляване, която не е спряла, дигитализацията на клуба и превръщането му в една медийна платформа. Това се неща, които се случват, но това, което може да промени съдбата на „Левски“ в дългосрочен план е строежът на нов и модерен стадион – мултифункционален, който да се използва 365 дни в годината и т.н“, каза изпълнителният директор на Левски.

„Много е важно да се знае, че концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписване на договор. Включването на стадион „Георги Аспарухов“ и теренът около него в плана за концесии за 2021 г. е първата стъпка. Тя е изключително важна, но оттук нататък предстоят много действия, една дълга процедура, която разбира се с помощта на Министерство на спорта и със съдействието на Министерски съвет, се надяваме да е максимално кратка. Тук е мястото да се благодари на спортното ведомство и лично на министър-председателят Бойко Борисов, защото без неговото съдействие, включването ни в плана за концесии нямаше да бъде факт и то толкова бързо. Това стана по волята на Левски и по изричното желание на Наско Сираков. На първо място държавата няма да се ангажира по никакъв начин с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна, нямат никаква база в реалността. По простата причина, че безплатната концесия е много трудно осъществима. Това, за което ние ще работим и настояваме да се случи е в един определен етап концесионера, т.е футболния клуб да бъде освободен от плащането на концесионна такса. Но при всички положение такава ще има и тя ще бъде изчислена на база на големината на имота и редица други условия – най-важното е какво ще бъде построено и за какво ще се ползва. Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка не само за футболния клуб, а и за целия квартал, защото в „Подуяне“ и „Хаджи Димитър“ има над 65 000 жители и е един от най-големите квартали в София“, акцентира Колев. Той допълни, че разговори с потенциални инвеститори са водени в последните месеци многократно. Става дума за компании, които не са базирани в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html