събота, 4 май 2024 г.

400 кг хероин за 32 млн. лв задържани във Варна

Главният прокурор Иван Гешев съобщи в Туитър за огромно количество хванат хероин във Варна. Задържани са близо 400 кг от дрогата на стойност около 32 млн. лв.

„Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца. България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението“, написа Гешев.

Подробности за акцията бяха дадени на брифинг на апелативния прокурор на Варна  Владимир Чавдаров, заместник – окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова, представители на Агенция „Митници“ и на сектор „Борба с организираната престъпност“.

На 7 февруари у нас е пристигнал контейнеровоз от Дубай с 4 контейнера, пренасящи 400 битумни ролки от иранска фирма. Крайна дестинация на товара е България. Получател е шуменска фирма, която е осъществявала търговска дейност в Търговище. Собственикът на фирмата и служител на митническата служба в Търговище са задържани след спецакцията. При проверката на пристанище Варна – Запад митничарите се усъмнили в маркировката на товара и започнали щателна проверка с рентген и куче.  Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство.

Според събраните до момента доказателства в наркотрафика са въвлечени 35-годишният собственик на шуменската фирма и служител в митническия пункт в Търговище. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Наркотикът вероятно е предназначен за пазари извън България.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html