събота, 4 май 2024 г.

Какво се случва на „Българска армия“? Решението на Ганчев е окончателно, подарява акциите (обновена)

Последните 12 часа се оказаха изключително драматични за феновете на ЦСКА. За пореден път червената общност е изправена пред угрозата клубът да изчезне. Какво накара собственика Гриша Ганчев да обяви публично, че напуска ЦСКА и повече няма да го финансира?

В понеделник следобяд фенска групоривка излезе с остра декларация срещу ръководството заради продажбата на голмайстора Али Соу на руския „Ростов“. Гамбиецът е смятан за най-добрия футболист в нашето първенство, цената му е много висока. Трансферът му обаче показва, че „червените“ се отказват от битката за титлата с „Лудогорец“. Отделно, сделката за Соу е обвита в мъгла. От „Армия“-та твърдят, че ще получат 4 милиона евро, руснаците опровергават и казват, че ще платят 500 000 евро наем до лятото. А след това се знае…

Няколко часа след декларацията на феновете, Гриша Ганчев обявява, че напуска ЦСКА – София. Прави го обаче по странен начин – само пред един сайт, за който се твърди, че се финансира лично от него. Не чрез официалната страница на клуба, не с изявление до всички медии, а само пред един сайт – Топспорт. Това кара мнозина да се съмняват в истинските намерения на Ганчев да напусне, а само да пробва реакцията на запалянковците. Те от своя страна, са разделени. Някои го обвиняват в подмолни игри и интриги, други го молят да остане. Междувременно, новината за поредния фалит на ЦСКА обикаля Европа. В Румъния дори са сигурни: „ЦСКА е пред ликвидация!“.

Във вторник сутринта се разбира, че намеренията на Ганчев да напусне са сериозни, а не са само част от поредния скандал с феновете. Пред „Дневник“ адвокатите на ЦСКА заявяват, че в момента тече подготовка на документацията за прехвърлянето на акциите. В същия момент изпълнителният директор на клуба Пламен Марков отива в офиса на Ганчев, напуска го след кратка среща и отказва коментар пред медиите. Преди това Ганчев е пуснал ново изявление до медиите, този път до всички. В него се казва, че оставя клуба без дългове, с 10-12 милиона евро в касата и пожелава успехи в първенството, Лига Европа и Купата на България. Запалянковците обаче са притеснени от друго. В същата декларация се твърди, че в момента се чистят дългове. Не се казва какви и към кого, но може лесно да се предположи, че става въпрос за задълженията към собствениците Гриша Ганчев и Юлиан Инджов. Това означава, че клубът в последните години е бил финансиран с кредити, което би създало проблем вбъдеще за лицензирането пред УЕФА и БФС.

Малко по-късно, източници на anteni.bg от футболния съюз разкриха, че проблемите на Гриша Ганчев изобщо не са свързани с феновете и тяхната декларация. Става дума за дълговете на старото ЦСКА, което фалира на 9 септември 2016 година. Съвсем скоро се очаква Спортният арбитражен съд в Лозана да излезе с решение, което да признае, че ЦСКА – София е наследник на ЦСКА. А това означава, че освен 31 титли, клубът ще поеме и 31 милиона лева задължения, натрупани по време на некадърното управление на Александър Томов и „Титан“. Тази сума е твърде много за Ганчев и неговите фирми, които вече са изплатили близо 20 милиона стари задължения. Отделто от това, клубът трябва да отдели 32 милиона лева за внасяне като апортна вноска за реконструкцията на стадион „Българска армия“. „Той просто няма как да се справи с тези суми, предвид  икономическата стагнация, предвид намаляване на бизнеса и коронакризата“, твърдят икономисти, привърженици на ЦСКА.

Ганчев ще свиква събрание на акционерите на „червения“ клуб в събота, на което той ще разясни извънредната ситуация, свързана с управлението на клуба.

Пресконференция по темата даде изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков.

„Вероятно чашата на търпението му е преляла. Сутринта се срещнах и разговарях с него. Опитах се да убедя Гриша Ганчев, но мисля че решението му е окончателно. Той счита, че при тази ситуация не желае повече да продължи издръжката. В следващите 10 дни, до две седмици ще се изчистят задълженията на клуба към техни фирми, за да няма финансови ангажименти. Акциите ще бъдат подарени на всеки, който желае да продължи да издържа ЦСКА и да е финансов благодетел. Ще ги получи на безценица. Собствениците гарантират, че финансовото състояние на клуба е обезпечено, а отборът ще може да завърши спортно-техническата година без проблеми. Причината за реакцията на Ганчев и Инджов е в писмото, което бе публикувано от феновете. Да припомня, че ЦСКА реално не съществуваше, когато дойде това ръководство. Има развитие, изградихме отбор, още във „В“ група спечелихме Купата на България. Започнаха и трансфери в чужбина. Виждам подкрепа за настоящото ръководство в социалните мрежи, сред феновете. Но не знам дали това може да е фактор за промяна на мнението на Ганчев. Той води сериозни битки на различни фронтове, свързани с бизнес, с дела срещу него. С наши опоненти във футболен план също… И се получава един такъв момент, че той трябва да се бори с хората, на които той разчита да го подкрепят. Вероятно това е преляло чашата. Клубът е осигурен в момента финансово за опреден период от време, да кажем до завършването на сезона“, заяви Марков.

Кралев: Тъкмо щяхме да подпишем за стадиона

Министърът на младежта на спорта Красен Кралев също се включи темата „ЦСКА“. Той заяви, че сътресенията при „червените“ се случва точно, когато се е очаквало да се направи съвместно дружество за стадион „Българска армия“. „С тревога следя какво се случва в ЦСКА в последните часове. Когато има такива сътресения в най-големите спортни клубове в страната – „Левски“ и ЦСКА, това се отразява на огромен брой български граждани. Неприятна и напрегната е ситуацията. Това идва в момент, точно когато чакахме ръководството на ЦСКА да подпише договора за учредяване на съвместно дружествено, с което да се инвестира на „Българска армия“. Не искам да коментирам преди да говоря със собствениците. Ще се опитам да разбера какви са техните планове. Няма значение кой на кого ще се обади. Ние с г-н Ганчев сме в отлични отношения“, заяви Кралев пред БНТ. „Както ви казах, на финалната права сме за учредяване на съвместно дружество за стадиона. Очакваме развръзка в следващите дни. Дано да се излезе от тази ситуацията по най-добрия начин“, добави той. „Държавата няма как да се ангажира пряко със спасяването на даден отбор. Ние правим всичко възможно за подобряване на инфраструктурата“, добави Кралев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html