събота, 4 май 2024 г.

НАТО увеличава разходите си, няма да се изтегля от Афганистан

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще предложи алиансът да увеличи финансирането за разгръщането на силите на съюзниците на изток в помощ на политиката  на  сдържане и отбрана. Столтенберг даде брифинг преди срещата на министрите на отбраната на алианса в сряда и четвъртък.

По неговите думи следва бюджетът на НАТО да покрива участието в общи операции, защото засега държавите, които изпращат войски и техника, покриват разноските сами и това е несправедливо. Споделянето на тежестта за работата на НАТО не е само през националните бюджети за отбрана, поясни той. Промяната ще укрепи политическото ни единство, заяви Столтенберг. Той ще предложи разходите за основните дейности на НАТО да бъдат увеличени, както и да бъдат въведени по-измерими и ясни цели пред съюзниците в областта на отбраната. Генералният секретар добави, че ще поиска държавите от пакта да се съветват по-често по икономически въпроси, свързани със сигурността.

НАТО няма да изтегли войските си от Афганистан, „преди да е настъпил моментът“, обяви Столтенберг. Съдбата на 9600-членната мисия за подкрепа в Афганистан бе поставена в началото на дневния ред, след като предишният президент на САЩ Доналд Тръмп сключи сделка с талибаните за изтегляне на войските на НАТО.

Бъдещото разполагане зависи от това дали президентът Байдън ще се съгласи да се придържа към определения за май срок за изтегляне на чуждите сили, или рискува кървава реакция от ислямистките бунтовници, като остави войските в Афганистан. Столтенберг подчерта: „Сега имаме уникалната възможност да влеем нова енергия и да укрепим трансатлантическите отношения. Налице е новата администрация на Байдън, която е силно ангажирана към съвместната работа на Северна Америка и Европа. Освен това, всички сме изправени пред още предизвикателства, с които можем да се справим само заедно. Нито една нация или континент не могат да се справят сами с тях“.

Като един от примерите Столтенберг посочи Русия и Китай, които, по думите му, се опитват да отхвърлят по авторитарен начин световния ред, базиран на правила. В тази насока той заяви, че трябва да се засили политическия диалог и сътрудничеството с близки по възгледи страни за насърчаване ценностите на НАТО и защита на интересите на организацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html