понеделник, 29 април 2024 г.

Стотици се простиха с Атанас Скатов, Бойко Борисов прати венец

Приятели, роднини, съграждани и колеги се простиха с Атанас Скатов в родния му Сливен. Поклонението пред тленните останки бе в централния храм „Св. Димитър“, по-късно той бе положен в Новите гробища на града.

Алпинистът загина на 5 февруари в опит за зимно изкачване на втория по големи връх на планетата – К2.

Премиерът Бойко Борисов изпрати венец от бели гербери и трикольор на поклонението, а министърът на спорта Красен Кралев изпрати венец и съболезнователно писмо.

Тленните останки на Скатов бяха транспортирани от Пакистан със съдействието на правителството, след като германският застраховател отказа да изплати сумата по транспортиране на тялото.

Мария Илиева, мениджър на Атанас Скатов, продължава да не вярва, че до фаталния инцидент се е стигнало след негова грешка.

„Изключително внимателен, изключително прецизен. За това, аз лично, не мога да повярвам, че това е било негова грешка“.

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойната молитва.

„В такъв случай не трябва да се говори, а трябва да се мълчи и да се моли, защото когато душата е скръбна тя няма ищах да говори“, обяви той.

В ковчег носен от приятели, покрит с националното знаме и под аплодисменти Атанас Скатов бе изпратен в последния си път.

За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха. Това е световно постижение. Освен алпинист, Атанас Скатов бе и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html