събота, 4 май 2024 г.

Мълчанието на Слави Трифонов обслужва ДПС

Резултат с изображение за „Слави Трифонов“
Емил Соколов, Фейсбук
Въпреки целия политически цирк у нас, има нещо, което прави още по-силно впечатление. Това е мълчанието на Слави Трифонов и партията му. Точно така, мълчанието им. Нямаше ги лятото на протестите, няма ги и сега в предизборните студиа. Това е партия-фантом. Според социологическите проучвания на Слави се пада да е трета политическа сила. Над 10% от хората са готови да гласуват за него. За какво обаче гласуват? За шоуто му? За концертите му? За песните му? За скечовете с Краси Радков? Какво предлага Слави, което е различно от сегашния модел на управление? Не знаем. От партията на Трифонов мълчат. До изборите остават 2 месеца, но те нямат нито програма, нито дори е ясно кои са лицата на партията, като изключим сценаристите на Слави.
Във Фейсбук Трифонов няколко пъти отрече, че ще се коалира с ГЕРБ и БСП. Подобни обещания в нашата политика сме виждали много, но накрая завършват винаги еднакво – в полза на статуквото. Няма как ‘Има такъв народ’ да са истинска опозиция и в същото време да мълчат по ключови въпроси. Например, Слави обича да се шегува с Борисов и Нинова, но сме го чули да каже и дума за Доган. Ако някога посмее да го спомене, то винаги се изказва ласкаво. ‘Доган е изключително мъдър човек’ са думи на Трифонов. Доган изглежда е съгласен, въпреки че отрече да се връща в политика.
Няма как това да не повдигне въпроса как точно се финансира партията на Трифонов? Това е поредният патриотичен проект в българската политика, който играе тънко с емоциите на хората. Трифонов не разчита на идеи, конкретни политики и предложения, а на носталгия. Каква била България едно време, колко велики сме били, какви патриоти сме имали и тн. Тези приказки, разбира се, се случват на фона на ‘Йовано, Йованке’ и други патриотични парчета, изпълнени от Ку Ку Бенд.
Този патриотичен спектакъл, макар и пренесен в политиката, си остава просто един от концертите на Слави. Това със сигурност е най-мащабното му представление. Лошото на концертите е, че след тях човек се връща в реалността. А нашата реалност е превзета от ГЕРБ/ДПС държава. Целта на Слави по всичко личи е да ни накара да забравим този факт, да се разсеем за момент, докато статуквото, начело с ДПС, се прегрупира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html