събота, 4 май 2024 г.

Преди 212 години се ражда Чарлз Дарвин

На 12 февруари светът отбелязва Международния ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден /12 февруари 1809 / на Чарлз Робърт Дарвин – английски учен и естественик, живял през XIX век.

Той пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид, тя представлява фундаментът на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието.

Семейство Дарвин имат десет деца. Две от тях умират невръстни, а смъртта на десетгодишната Ани Дарвин има съкрушителен ефект върху родителите ѝ. Чарлз Дарвин е отдаден и изключително грижлив баща. Всеки път, когато някое дете се разболее, Дарвин изпада в страхове, че това може да се дължи на наследени слабости поради близкородственото кръстосване от близката родствена връзка (първи братовчеди) със съпругата му Ема Уеджууд. Той засяга този въпрос в научните си трудове, като го сравнява с по-благоприятния случай на кръстосване между много далечнородствени индивиди.

Страховете на Дарвин до голяма степен се оправдават – освен преждевременната смърт на три от децата му, други три – Уилям, Хенриета и Леонард – остават бездетни. Елизабет остава стара мома. Джордж, Франсис и Хорацио за сметка на това имат съответно четири, две и три деца. Тримата имат и забележителна професионална кариера – стават членове на Кралското научно дружество, съответно като астроном, ботаник и строителен инженер. Леонард прави кариера като военен, политик, икономист и е научен наставник на брилянтния статистик и еволюционен биолог Роналд Фишер.

На 12 февруари се отбелязва също и Денят на Червената ръка. Той се празнува от 2002 г. и е посветен в помощ на децата от държавите с военни конфликти. Според конвенцията на ООН за защита на детските права, от 12 февруари 2002 година военната злоупотреба с деца е забранена. Общата цел на глобалната кампания е впечатлителният брой от червени ръце и изисквания да накара отговорните лица в организациите да започнат да действат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html