петък, 3 май 2024 г.

Земунският клан се завръща в България

Жарко Момчилович е организирал сделките с хероина на наша територия

Разбитата банда за международен трафик на хероин от Турция към Западна Европа и САЩ е тясно свързана със страховития Земунски клан, показа проверка на вестник „Галерия“.

Шестима бяха арестувани в началото на миналата седмица в България. Те са следени няколко месеца по искане на САЩ, а за работата по случая са били командировани служители на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА.

Всички обаче са на ниско ниво в йерархията на сръбската мафия. Най-известен от тях е Жарко Момчилович, който е организирал сделките с хероина на наша територия. В София Жарко се срещал с турци, от които пазарувал дрогата. Тя пристигала с камиони през КПП-тата и се складирала в София. След това със свои сънародници организирал пренасянето й към Сърбия, а оттам към Европа и САЩ, което е прецедент и не се е случвало досега.

Жарко Момчилович има връзки в България повече от 15 години. През 2007 г. той и сънародникът му Йовица Лукич се стреляха в апартамент в кв. „Белите брези“ в София. Лукич почина дни по-късно, а Момчилович беше задържан. Оказа се, че е в България с фалшив паспорт. Жертвата пък беше издирвана от Интерпол заради влязла в сила присъда за наркотрафик в Сърбия.

Тогава главният секретар на МВР Валентин Петров обяви пред медиите, че Жарко Момчилович е приближен на лидера на Земунския клан Ненад Миленкович, който по-късно беше арестуван и осъден на 40 години затвор заради трафик на дрога. Жарко беше обвинен за паспорта под чужда самоличност, но историята мълчи как се е развило делото. Отнесоха го няколко полицаи от Трето РПУ в столицата, които са издали документите му. Тогава основната версия за стрелбата в апартамента е сделка с наркотици, но така и не се доказа.

Откритият хероин при последната акция

Жарко Момчилович е изправен на съд за незаконно оръжие, притежание на амфетамини и незаконно минаване на границата, но не и за убийството на Йовица Лукич. Признал се за виновен и получава година и половина затвор. Веднага го екстрадирали в родината му, за да лежи в затвора там, но не е ясно дали това се е случило. 14 години по-късно той отново е арестуван в България, този път като организатор на наркотрафик.

Изненадващо обаче Жарко Момчилович не се изправи пред Специализирания наказателен съд в четвъртък, за да се реши дали ще остане в ареста. Предполага се, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да го съдят там, защото има пряка връзка с трафика на дрога за Щатите. В съда се явиха само 4-ма от 6-имата арестувани. Двама от тях са българи. Това са бандитът Георги Хистозов и Анатоли Ниницов. Последният е от пограничния град Брегово до Видин. Имал контакти с полицаи от браздата. Отдавна живеел в София и в телефона му са намерени контакти с много униформени, научи „Галерия“. Проверява се дали те са му помагали да пренася дрогата от София през границата със Сърбия.

Заловеното количество хероин в София не е много – едва 20 килограма на стойност 260 хиляди евро. Намерени са и 40 хиляди евро. Международната групировка обаче е действала поне от година. Разследването за пипалата на Земунския клан в наркотрафика на Балканския полуостров тепърва започва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html