петък, 3 май 2024 г.

Арабска совалка за пръв път на Марс (видео)

Първата космическа совалка на арабска държава стигна до Марс във вторник, след 7 месеца и 494 милиона километра в орбита, предаде Ройтерс. Тя вече предава данни за атмосферата и климата на Червената планета.

Мисията е разработена от Обединените арабски емирства. Държавата от Персийския залив има амбиция да развива научен и технологичен капацитет, за да намали зависимостта си от петролните доставки, които са основен източник на средства за нея. Програмата на ОАЕ има за цел заселване на Марс през 2117 г. Престолонаследникът на петролната монархия се намира в космическия център, откъдето се следи движението на совалката. Събитието бе ръководено в ефир от Сара бин Юсуф ал Амири, държавен министър на високите технологии на емирствата.

За да влезе в орбитата на Марс, ракетата е трябвало да изхвърли около половината от горивото на борда. „Днес започва нова ера в арабската история. Ние ще можем да се съревноваваме с другите нации“, написа в Туитър вицепрезидентът на ОАЕ Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html