събота, 4 май 2024 г.

Какво е да свириш Шопен, когато си на 106 години?

Сто и шест годишната френска пианистка Колет Маз е подготвила издаването на шестия си албум, озаглавен „Food for my soul“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
„Това е моята храна, моята храна за духа и сърцето“, доверява дълголетницата.
Родена през 1914 година в семейство от средната класа, Колет Маз учи у дома под строгия поглед на майка си, а баща й е ръководел завод за торове.
Колет започнала да свири на пиано, когато е само на четири годинки. Тя потърсила топлината на музиката, след като била израснала в строга и хладна семейна среда. Така се записва в Парижката консерватория и започва дългата й кариера на преподавател по пиано в музикалните школи на френската столица.
Днес, когато Колет е вече на 106 години, изпълненията й на пиано са пропити с нежност. Тя има четири такива музикални инструмента в парижкия си апартамент. Когато подхване някоя творба на Шуман, Дебюси или Шопен, ловките и пръсти сякаш галят клавишите, пишат френските медии.
В началото на февруари Колет приключи работа по шестия си албум с изпълнения на Дебюси, който ще излезе през месец април.
Миналата година тя записа пиеси на Дебюси и на друг известен френски композитор, Ерик Сати.
Единственият син на пианистката, Фабрис, роден през 1949 година, се гордее с майка си, особено в дни като тези, когато светът е обхванат от пандемия. Фабрис споделя развълнувано, че „Тя е истинско вдъхновение и живо доказателство, че човек и на 106 години, може да се поддържа в добра форма и да носи радост на хората“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html