петък, 3 май 2024 г.

Моника Попова превзема галерия „Райко Алексиев“

Столичната галерия „Райко Алексиев“ отваря врати за своите посетители на 5 февруари с изложбата на Моника Попова „В А К У У М“. Вернисажът е между 17:00 и 19:00 ч., а експозицията остава на разположение на публиката до 27 февруари.

Изложбата „Вакуум“ е най-сериозният проект на Моника Попова до момента и най-
категорично ще я представи в творческия й генезис.
Изложбата представя над 150 произведения: мащабни живописни платна, рисунки и
керамични пластики, създадени през последните 25 години. Ще присъстват творби от
различни цикли, които ще носят своя ретроспективен характер.

Ето какво казва самата Моника Попова за новия си проект:
„Изложба „ВАКУУМ“ е: свободно пространство; безвъздушно затворено пространство; празно пространство; абсолютната празнота; абсолютното нищо;
смърт; раждане; начало; космос; то е налягане, много по- ниско от атмосферното, но в него винаги има макар и малко количество материя; то е Бенбен; то е Утроба; то е Потентно; то само по себе си е креативно; то е Изкуство; то е Начало и Край!. И подобно на Нун е абсолютното нищо, но от него винаги се ражда живот!“

Моника Петрова Попова е българска художничка керамичка.

Родена е на 10 декември 1968 г. в град София. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ в курса на проф. Красимир Джидров, специалност Керамика (1996).

Преподавател в Нов български университет от 2000 г. Щатен асистент от 2001 г. в програмите – „Графичен дизайн“ и „Пластични изкуства“. Доцент в департамент „Изящни изкуства“ на НБУ (2010).

Доктор в програма „Египтология“ на НБУ с дисертация на тема „Скулптурата по времето на Тиванските царе XII и XVIII династии“ с научен ръководител Сергей Игнатов (2014).

Член на Съюза на българските художници (1996). Член на Българския институт по египтология (2009).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html