събота, 4 май 2024 г.

Американци ще тестват ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“

„Уестингхаус Електрик Швеция“ започва проучване на възможността в Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде използван алтернативен тип ядрено гориво. Това стана ясно днес след подписването на договора между АЕЦ „Козлодуй” и компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“. В церемонията участва и премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че това е поредната стъпка към диверсификация на енергетиката у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тази процедура се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция, съобщават от правителствената информационна служба. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг. Освен премиера присъстваха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланиците на САЩ  и Швеция Херо Мустафа и Катарина Рангнит.

Посланик Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. „За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България“, заяви Херо Мустафа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html