събота, 4 май 2024 г.

Костадин Ангелов: Трябва да сме готови за трета COVID-19 вълна

Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски

Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа, заяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента – те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко“, казо още здравният министър.

В последните дни обаче се забелязва неприятна тенденция в София към увеличаване на заболеваемостта и се следи на 12-часова база всяко едно число, всяка една тенденция с пълна готовност за необходимите действия, ако се наложи.

Така Ангелов индиректно намекна, че при увеличаване на заразените с коронавирус и влизане отново в червената зона с над 100 заболели на 100 000 души е възможно да се стигне до нови ограничителни мерки и нови забрани. Статистиката показва, че 8 области в страната вече се завръщат в червената зона, като най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище.

Думите на министър Ангелов потвърди и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски:

„Смъртността от коронавирусната инфекция не достигна никакво плато. В момента е неиздържано да се пита за разхлабване на мерките. Цифрите го доказват, че има събуждане. Апелът, който е от наша страна, е: първо, медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят. Другият апел е към гражданите – това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни“, каза той.

И припомни, че залите за фитнес са най-опасното място за предаване на заразата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html